Vjernici župe sv. Ivana Krstitelja Uzdol već tradicionalno pored osobnih zavjeta, tijekom Korizme imaju i zajednički zavjet koji se očituje u oživljavanju Kristove muke kroz zajednički hod i molitvu uz Uzdolsku kalvariju.

Danas, 05. ožujka, na Drugu korizmenu nedjelju, nakon redovnih nedjeljnih sv. Misa u župnoj crkvi, s početkom u 15 sati upriličena je pobožnost križnoga puta na otvorenom koju je predvodio mjesni župnik Ivan Ivančević.

Pobožnosti je predvodio mjesni župnik vlč. Ivan Ivančević, koji je na samom početku pozdravio nazočne i dao upute.

Veliki drveni križ od prve postaje pa do uzvišenja Gradac nosili su: Stipo Kolakušić, Josip Budim, Toni Kolakušić, Ivan Kolakušić, Jakov Kolakušić, Marinko Rumbočić, Niko Zelenika, Stjepan Rako, Ante Stojanović, Mirko Juričić, Ivan Juričić, Ivan Kolakušić i Mirko Kolakušić.

Između postaja Molitvu krunice, predvodili su mladi župe Uzdol koji su preuzeli brigu i oko prijenosnog ozvučenja. Tekst himna „Stala plačuć tužna mati“ pjevao je dio župnoga zbora.

Pobožnost je završila zajednički pjevanjem pjesme „Došli smo ti Majko draga“ te zajedničkim fotografiranjem.

Postaje križnoga puta na otvorenome obilježene su velikim kamenim križevima i protežu se od Ljubunačkog zaseoka Kolakušići do vrha uzvišenja Gradac odnosno prekrasnog vidikovaca na kome je od drveta napravljena zavjetna kapelica sv. Majke Terezije, a u samoj blizini je arheološko nalazište. Zavjet je to koji olakšava i dušu i život u uzdolskom kraju koji je ranjen u Domovinskom ratu.

Foto: Marinko Rumbočić