Vjernici župe sv. Ivana Krstitelja Uzdol već tradicionalno pored osobnih zavjeta, tijekom Korizme imaju i zajednički zavjet koji se očituje u oživljavanju Kristove muke kroz zajednički hod i molitvu uz Uzdolsku kalvariju. Postaje križnoga puta na otvorenome obilježene su velikim kamenim križevima i protežu se od Ljubunačkog zaseoka Kolakušići do vrha uzvišenja Gradac odnosno prekrasnog vidikovaca na kome je od drveta napravljena zavjetna kapelica blažene Majke Terezije, a u samoj blizini je arheološko nalazište. Zavjet je to koji olakšava i dušu i život u uzdolskom kraju koji je ranjen i otežan ratnim stradanjem i pustošenjem.

Kako je prema odluci pape Franje, 2015. godina, proglašena Godinom posvećenog života, središnje geslo korizmenih pokorničkih pobožnosti u župi Uzdol jeste i biti će „Hod za Kristovim križem u duhu redovničkih zavjeta“.

U znaku zahvalnosti i poštovanja, danas, 22. veljače na Prvu korizmenu nedjelju, župu Uzdol posjetio je provincijal Bosne Srebrene, fra Lovro Gavran.

Inače, oci franjevci itekako su vezani za povijest uzdolskog kraja i župe. Godine 1856. utemeljili su Samostalnu kapelaniju Uzdol koja je 1865. proglašena župom te su ju pastoralizirali do 1906. godine. U vremenu teških ratnih prilika Drugoga svjetskoga rata i poraća, franjevci su dolazili i predslavili euharistijska slavlja te dijelili ostale sakramente.

Kao što je bilo najavljeno, danas je Pučku Sv. Misu u župnoj crkvi u 11 sati uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Miljenka Džalte, predvodio je i pod njom propovijedao gore spomenuti franjevački provincijal.

Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti izrekao je mjesni župnik, vlč. Miljenko Džalto koji je isto tako navijestio tekst iz Markova evanđelja.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti župni zbor „fra Stjepan Barišić“ predvođen gđicom Ivanom Kolakušić, a prigodna čitanja i tekst Molitve vjernika pročitale su mlade čitačice.

U prigodnoj porpovijedi nakon što je protumačio značenje Saveza, fra Lovro je izrekao promišljanja o četiri glavne teme evanđelja i to: 1. Ispunilo se vijeme 2. Dolazak Božjega kraljevstva 3. Obraćenje i 4. Vjera u Isusovu Radosnu vijest. Isto tako, fra Lovro je nazočnima predstavio pravo značenje Godine posvećenoga života, a u završnom dijelu propovijedi pozvao je nazočne da se tijekom ove Korizme nastoje odvratiti od činjenja zla, ali isto tako da se obrate k Bogu i činjenju dobra.

U 16 sati upriličena je pobožnost križnoga puta na otvorenom koju je predvodio isto tako provincijal fra Lovro. Prije početka pobožnosti nazočnima se obratio mjesni župnik koje je nakon pozdrava dao upute vezane za predstojeću pobožnost.

Veliki drveni križ od prve postaje ponio je provincija,  a potom vlč. Miljenko Džalto, mjesni župnik, te slijedeći vjernici: Rajko Ratkić, Ivan Brajko (Ciko), Ivan Vidović, Ivan Knežević, Ivo Brajko (Perin), Anto Burić, Jakov Kolakušić, Mirko Petrović, Slavko Miličević, Marko Zadrić i Zoran Piplica.

Između postaja molila se Molitva krunice a tekst himna „Stala plačuć tužna mati“ pjevao je dio članova župnog zbora „fra Stjepan Barešić“.

Po dolasku na vrh uzvišenja Gradac tj. kod zavjetne kapelice blažene Majke Terezije, nazočnima se u zahvalnom govoru obratio mjesni župnik koji je potaknuo nazočne da dođu te da pozovu i druge iduće nedjelje. Nakon završnog zahvalnog govora i blagoslova fra Lovre, otpjevana je pjesma „Došli smo ti Majko draga“, a potom je upriličeno zajedničko fotografiranje.
Unatoč tmurnom, prohladnom i kišnom vremenu, te blatnjavom putu, okruženog snježnim pokrivačem, u pobožnosti križnoga puta sudjelovalo je 87 hodočasnika.

U ovo-nedjeljnoj pobožnosti i slavlju sv. Mise sudjelovala je i s. Zora Stojanović, članica družbe sestara Kćeri Božje Ljubavi, podrijetlom iz župe Uzdol.

Inače, prva pobožnost križnoga na otvorenome u župi Uzdol upriličena je na nedjelju Cvjetnice, 5. travnja 2009. godine, kada je pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar, predvodio obred blagoslova postaja križnoga puta hrvatskog stradanja i zavjetne kapelice blažene Majke Terezije na brdu Gradac (917n/m) te sv. Misu.

Tekst: Marinko Rumbočić
Foto: Rama-Prozor.info