Danas, 29. lipnja u župi svetoga Ivana Krstitelja Uzdol proslavljena je svetkovina Sv. Petra i Pavla.

Euharistijsko slavlje u 11 sati kod zavjetne kapelice i svećenikova u mjestu Ljubunci, na lokalitetu Vrdola (Mašeta) predslavio je fra Mato Topić, župnik župe Gračac i dekan ramskog dekanata.

Svetoj misi prethodile su pučke pobožnosti - obilazak svećenikova groba, zavjetne kapelice i kipa sv. Petra, a vjernici su imali priliku i Ispovjediti se.

U prigodnoj i nadahnutoj propovijedi fra Mato između ostaloga izrekao je misli vezane za: mjesec lipanj koji slovi kao mjesec hodočašća, važnosti molitve za zdravlje djece odnosno općenito o zdravlju ljudske duše, opasnosti ljubomore itd. U završnom dijelu propovijedi pozvao je okupljene vjernike da po zagovoru apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla nastoje s ponosom produbljivati i svjedočiti svoju kršćansku vjeru.

Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao je dio članova župnoga zbora “fra Stjepan Barišić”, a prigodne svetopisanske tekstove pročitao je vjeroučitelj Marinko Rumbočić i sjemeništarac Ilija Jurić.

U  završnom dijelu euharistijskog slavlja, a prije podjele slatkiša najmlađim hodočasnicima, fra Mato izrekao je riječi zahvale, poticaja i poziva na molitvu za današnje ređenike (vlč. Ljubu Zeleniku i fra Ivana Tučića) odnosno za sve svećenike.
Po završetku euharistijskog slavlja, uslijedilo je prigodno druženje.

Lokalitet Vrdola (Mašeta) na kojem se nalazi grob i zavjetna kapelica, od davnina je mjesto hodočašća i zavjeta. Prema narodnoj predaji na ovome je mjestu pokopan neimenovani svećenik (biskup) koji je na blagdan sv. Petra i Pavla zajedno sa župljanima ubijen od turskih svatova, nakon Mise nedaleko od crkve. Godine 1977. ovaj lokalitet proglašen je zavjetnim mjestom župe Uzdol, kada je i izgrađena zavjetna kapelica. U novije vrijeme obnovljana je i uređena kapelica, grob te bliža okolina.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić