Danas je u posjetu OŠ fra Jeronima Vladića bio zaposlenik Doma zdravlja „Rama“, psiholog Vjeko Škarica. On je sklopu sata razrednog odjela s učenicima osmih razreda razgovarao na temu ovisnosti kockanja.

U uvodnom dijelu predavanja učenicima je objasnio termin ovisnosti i podjelu ovisnosti na tri kategorije: fizička, psihička i kombinacija ova dva tipa.

Nakon toga je  govorio o kockanju i klađenju u kladionicama. Kockanje može prerasti u ovisnost u kojem slučaju je osoba ovisna o aktivnosti koja proizvodi iste učinke kao i droga. Ovisnik, unatoč spoznaji o tome da mu kockanje donosi štetu, nastavlja s tom aktivnošću i uvjerava sam sebe da će velikim dobitkom i pokrivanjem dugova prekinuti s kockanjem. Dok većina ljudi kocka da se opusti i zabavi, za neke se ljude kockanje može promijeniti i razviti u problem. U širem smislu, ovisničko ili patološko kockanje uzrokuje razaranje svih aspekata života: psiholoških, fizičkih, socijalnih i poslovnih; uništava obiteljske veze, vodi do gubitka prijatelja, zaposlenja, uništava integritet osobe.

Neki od simptoma da neka mlada osoba ima problema s kockanjem mogu biti: neobjašnjiva potreba za većom količinom novca, izostanci iz škole, produženo vrijeme gledanja sporta na TV i Internetu (ili teleteksta), odustajanje od slobodnih aktivnosti, udaljavanje od prijatelja i obitelji, česte promjene raspoloženja, depresije, kasni noćni telefonski razgovori.

Učenici su kroz razgovor s psihologom iznijeli iskustva iz svakodnevice i društvene okoline u kojoj žive  vezane za problematiku kockanja i igara na sreću.

Glavna poruka izlaganja je: Trebate znati da u kocki nema zarade, to nikad ne smijete zaboraviti. Ako se želite obogatiti na kocki otvorite kockarnicu i kladionicu.
 
Na kraju zanimljivog i interesantnog predavanja učenici su zahvalili psihologu na druženju i ugodnoj atmosferi.

Tekst i foto: Nikica Beljo