Danas je u župi svetoga Ivana Krstitelja - Uzdol proslavljena svetkovina Sv. Petra i Pavla. Sveta misa slavljena je u 11 sati u mjestu Ljubunci, na lokalitetu Vrdol (Mašeta) kod zavjetne kapelice sv. Petra i Pavla i svećenikova groba.

Svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao mjesni župnik Ivan Ivančević, koji je okupljenim župljanima i hodočasnicima izrekao riječi dobrodošlice i zahvale.

Svetoj misi prethodile su pučke pobožnosti - obilazak svećenikova groba, zavjetne kapelice i kipa sv. Petra, a vjernici su imali priliku i Ispovjediti se.

U završnom dijelu prigodne i nadahnute propovijedi, župnik Ivo između ostaloga pozvao je nazočne vjernike da po zagovoru apostolskih prvaka nastoje i u budućnosti svjedočiti kršćansku vjeru na svojoj rodnoj grudi.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uljepšao je dio članova župnoga zbora “fra Stjepan Barišić”, a prigodne svetopisanske tekstove pročitale su mlade čitačice.

Po završetku euharistijskog slavlja, uslijedilo je prigodno druženje.

Lokalitet Vrdola (Mašeta) na kojem se nalazi grob i zavjetna kapelica, od davnina je mjesto hodočašća i zavjeta. Prema narodnoj predaji na ovome je mjestu pokopan neimenovani svećenik koji je na blagdan sv. Petra i Pavla zajedno sa župljanima ubijen od turskih svatova, nakon Mise nedaleko od crkve. Godine 1977. ovaj lokalitet proglašen je zavjetnim mjestom župe Uzdol, kada je i izgrađena zavjetna kapelica.

Foto: Marinko Rumbočić