Kadetsko i juniorsko pojedinačno prvenstvo odigrano je 19. i 20. travnja 2013. godine. Svoje šahovsko umijeće pokazala su ukupno 62 natjecatelja koji su prvenstvo odigrali u četrnaest kategorija. Ispred Šahovskog kluba „Rama" nastupilo je deset natjecatelja i bili su najuspješniji s osvojenih pet zlatnih, jednom srebrnom i jednom brončanom medaljom. Zlatne medalje osvojili su Mia Marić, Luka Marušić, Antonio Kuraja, Sara Marić i Sanja Marić. Srebrnu medalju osvojila je Julia Biloš, a brončanu Ena Palinić. Ovim su stekli pravo sudjelovanja na državnom kadetskom i juniorskom prvenstvu koje će biti održano u mjesecu svibnju.

Festival šaha Herceg-Bosne, odnosno 18. KUP natjecanje za seniore, 11. KUP natjecanje za žene i 16. natjecanje ekipa osnovnih škola održano je 20. i 21. travnja 2013. godine. Na 18. KUP natjecanju za seniore nastupilo je ukupno deset ekipa. Prvo mjesto zauzeo je ŠK „Široki Brijeg“. ŠK „Rama“ zauzeo je osmo mjesto što i nije neki rezultat, ali je zato zauzeo prvo mjesto na 11. KUP natjecanju za žene. Za seniore su igrali Tomo Miličević, Mijo Kuraja, Miško Bešker i Tihomir Marić. Ekipu žena činile su Sanja Marić, Sara Marić i Ivona Ćurčić. Na 16. natjecanju ekipa osnovnih škola nastupile su četiri škole. Prvo mjesto zauzela je Prva osnovna škola „Široki Brijeg“. Iz naše Općine nastupila je Osnovna škola Marka Marulića i zauzela drugo mjesto. Ekipu su činili Petar Marušić, Vjekoslav Drežnjak, Sara Marić, Julia Biloš i Ena Palinić.

Sva prvenstva je otvorio i zatvorio predsjednik Šahovskog saveza Herceg-Bosne i dopredsjednik Šahovske unije Bosne i Hercegovine g. Željko Bogut koji je zahvalio svima na sudjelovanju, a posebno ŠK „Rama“, ŠK „Široki Brijeg“ i ŠK „Vitez“. Da je ŠK „Rama“ izgradio dobar rejting u Šahovskom savezu Herceg-Bosne govori činjenica da su tri od četiri suca bila iz našeg Kluba i to državni suci Ilija Baketarić, Stanko Ćurčić i Tihomir Marić.