Živjeti u današnjem vremenu i doživjeti pedesetu obljetnicu braka, ipak mogu samo rijetki. Među tim rijetkima su Nikola i Delfa Jelić-Balta iz Jaklića. U društvu djece, unučadi i praunučadi jučer su na Šćitu obnovili svoje bračne zavjete. Nikola je rođen 1943., a Delfa 1948. godine.

Kao ratnu i poslijeratnu generaciju, Nikolu i Delfu život nije mazio. Živjeli su i odrastali kao i većina djece u Rami, rođena četrdesetih godina prošloga stoljeća. Skromo i ponosno, odgajani u vjeri. U vrijeme kada su brojni Ramci ostavljali svoje obitelji i odlazili na “privremeni” rad, najčešće u Njemačku, Nikola i Delfa odlučili su se na zajednički život koji traje i danas.

Kroz pedeset zajedničkih godina, proživjeli su puno toga i dobrog i lošeg. Bog im je podario šestero djece, desetero unučadi i dvoje praunučadi.

Kao i većina Ramaca, Nikola je, tražeći bolji život za obitelj i sebe, otišao raditi u Njemačku, gdje je i dočekao mirovinu. Delfa je nosila teret odgajanja djece i svega onoga što se nekada u Rami radilo.

Razdvojenost, udaljenost, poteškoće i sve ono što je život donosio sa sobom, samo je ojačavalo zavjete koje su dali pred Bogom i ljudima - “Što Bog združi, neka čovjek ne razdruži”. Nikola i Delfa jesu i mogu biti primjer sadašnjim generacijama, kako se unatoč svemu ostaje i opstaje, kako u braku, tako i u Rami.

Nikoli i Delfi želimo sretnu pedesetu obljetnicu braka, i još puno godina zajedničkog života i dobroga zdravlja!