U ponedjeljak, 24. lipnja 2014., na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja svečano je proslavljen patron župe Uzdol.

Nakon procesijskog dolaska na prostor vanjskog oltara, svečanu pučku Misu uz koncelebraciju 10 svećenika i uz mnoštvo vjernika hodočasnika predslavio je mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH.

Tijekom prigodne i nadahnute mons. Tomo između ostaloga izrekao je promišljanjanja o liku svetoga Ivana kao  samozatajnog sveca punoga snažne vjere, Krstitelja i preteče Isusa Krista. U završnom dijelu propovijedi, pozvao je starije  vjernike i vjernice da nastoje biti primjer mladima i zagovornici u molitvi. Isto tako, zazivajući Gospodina Isusa Krista, rekao je ... "daj nam novih svetih Ivana koji će nositi odgovorost za Crkvu i hrvatski narod"!

Riječi čestitke, zahvale i obavijesti izrekao je mjesni župnik vlč. Ivan Ivančević.

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličali su članovi mješovitog župnog zbora fra Stjepan Barešić Uzdol.
Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je narodno veselje.

Na sami dan proslave, Bolesničku misu u 9 sati u župnoj crkvi predslavio je mons. Tomo Knežević. Poslije Mise uslijedio je već tradicionalni blagoslov vode sv. Ive.

Samoj proslavi patrona prethodila je trodnevna duhovna priprava.

Kroz dane trodnevnice i na sami dan proslave, vjernici su imali priliku za osobnu ispovijed te obavljanje pučkih pobožnosti (obilazak kipa sv. Ive i župne crkve).

U sklopu manifestacije „Ivandanski svitnjaci 2024“ u petak, 21. lipnja upriličen je Drugi susret Uzdoljana, memorijalni malonogometni turnir “Ne zaboravite Uzdol” odigran je u subotu, 22. lipnja, a u nedjelju, 23. lipnja obilježen je Dan udruge “3 bojna” brigade “Rama” HVO.

Proslava zaštitnika župe Uzdol jedna je od prigodna kada se mogu susresti stalni i iseljeni župljani župe Uzdol te njihova rodbina i prijatelji.

Foto: Tomislav Bošnjak / Rama-Prozor.info