Danas, 24. lipnja na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja svečano je proslavljen patron i 160-ta obljetnica postojanja župe Uzdol.

Samoj proslavi prethodila je duhovna priprava kroz dane devetnice. Sv. Mise kroz dane devetnice slavljene su u župnoj crkvi, a vjernici su u vremenu prije njih imali su prigodu za osobnu ispovijed.

U nedjelju, 19. lipnja, povodom proslave patrona, u poslijepodnevnim satima u sportskoj dvorani OŠ Veselka Tenžere Uzdol upriličen je Četvrti malonogometni turnir na Uzdolu na kojem je nastupilo 5 (pet) ekipa.

Na sami dan proslave, Bolesničku misu u 9 sati u župnoj crkvi predslavio je kapelan župe Odžak, vlč. Ljubo Zelenika, najmlađi svećenik koji obiteljske korijene ima u župi Uzdol. Poslije Mise uslijedio je već tradicionalni blagoslov vode sv. Ive.
Prije središnjeg euharistijskog slavlja u 11 sati, vjernici su imali priliku za osobnu ispovijed te obavljanje pučkih pobožnosti.
Nakon procesijskog dolaska na prostor vanjskog oltara, svečanu pučku Misu uz koncelebraciju 15 svećenika, asistenciju jednoga đakona i uz mnoštvo vjernika hodočasnika predslavio je uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić, nadbiskup i metropolita vrhbosanski.

Riječi dobrodošlice i čestitki u ime mjesnoga župnika izrekao je mons. dr. Pavo Jurišić, kanonik i dekan KBF-a u Sarajevu.
Prigodna misna čitanja i Molitvu vjernika pročitale su mlade čitačice u narodnim nošnjama: Marija Tadić i Marija Krajinović, a prigodni psalam uz pratnju mješovitog zbora otpjevao je uzdolski sjemeništarac Toni Kolakušić. Tekst Lukinog evanđelja navijestio je đakon Ljubo Zadrić.

Uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić tijekom prigodne i nadahnute propovijedi između ostaloga zahvalio je na daru vjere i života, ljepoti pripadnosti Bogu, upozorio na đavolsko zavođenje ... U završnom dijelu propovijedi pozvao je nazočne vjernike da poput sv. Ivana nastoje hrabro i radosno živjeti svakodnevne živote svjedočeći vjeru u Isusa Krista.

Prigodnu propovijed kardinala Puljića poslušajte u audio zapisu:
 

Tekst Molitve vjernika pročitala je Marija Stojanović.

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličali su članovi domaćeg župnog zbora fra Stjepan Barešić Uzdol pod ravnanjem gđice Ivane Kolakušić.

Prije završnog blagoslova i otpusta naroda, nazočnima se obratio mjesni župnik Miljenko Džalto koji je uputio riječi zahvale kardinalu Puljiću i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju ove svečanosti. Isto tako, zaslužnim pojedincima i predstavnicima institucija uručio je prigodne darove te se zahvalivši još jednom oprostio od župe i župljana.
U ime duhovnih zvanja župe Uzdol i vjernika, riječi zahvale za 20 (dvadeset) godina svećeničke ljubavi i neumornog rada velečasnom župniku Miljenku Džalti, izrekao je domaći sin vlč. mr. Željko Marić, rektor nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku.

Po završetku euharistijskog slavlja u župnome dvorištu upriličeno je narodno veselje.

U pastoralnom centru don Dominik Stojanović, upriličen je susret duhovnih zvanja župe Uzdol i svečani ručak za pozvane uzvanike.

Proslava zaštitnika župe Uzdol jedna je od prigodna kada se mogu susresti domaći i iseljeni župljani župe Uzdol te njihova rodbina i prijatelji.

Tekst: Marinko Rumbočić
Foto: Rama-Prozor.info