U dvorani Franjevačkog samostana na Šćitu predstavljena je knjiga “Jasenovac i poslijeratni Jasenovački logori: geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” autora Stipe Pilića i Blanke Matković.

Riječi pozdrava i dobrodošlice okupljenima izrekao je ramski gvardijan fra Andrija Jozić. Na promociji je kazano da su dokumenti na kojima se temelji ova knjiga rezultati dugogodišnjeg istraživanja suvremene hrvatske povijesti započetog 2006. u sklopu samostalno istraživačkog projekta “Hrvatska povijest 1941. do 1948.” u realizaciji istraživača Blanke Matković i Stipe Pilića, profesora povijesti koji su 2008. osnovali Hrvatsko udruženje povijesničara “Dr. Rudolf Horvat”.

Tijekom tog perioda, kako je kazano prikupljen je veliki broj arhivskih dokumenata te prevedeno nekoliko tisuća fondova i zbirki u arhivima i muzejima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Koautorica knjige mr.sc. Blanka Matković naglasila je kako se u knjizi ističe mjesto Jasenovac, odnosno logori koji su ondje postojali u periodu od 1941. do najmanje 1948. a koji su tema svakodnevnih prijepora u medijskom prostoru i političkoj areni.

Knjiga je podijeljena u 10 poglavlja sa zaključnim djelom i vrlo je široka jer je tema složena kronološki s ciljem da se kronološki to prikaže što je moguće više, s obzirom da je kronologija jedna od ponosnih znanosti povijesti.