Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega, 27. ožujka 2016., kao što je bilo i najavljeno, župa sv. Ivana Krstitelja Uzdol otvorila je proslavu 160. obljetnice svoga postojanja.

Prije početka euharistijskoga slavlja u 11 sati u crkvenome dvorištu riječi dobrodošlice, čestitke, obavijesti i zahvale izrekao je mjesni župnik Miljenko Džalto.

U nazočnosti 5 svećenika i vjernoga naroda Obred blagoslova križa obavio je mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, koji je kasnije i predslavio sv. Misu.

Uzdolski križ (veliki novi drveni križ na kojem je pričvršćen još 41 mali križ) znak je Kristova djela otkupljenja ljudskog roda, koji je u uzdolskoj verziji postao simbolom stradanja, ali i stalnog ponovnog uzdizanja ove župe.

Obred blagoslova križa završio je škropljenjem samoga križa i okupljenih vjernika, a potom je u prepunoj župnoj crkvi slavljena sv. Misa.
Tijekom Službe Riječi, prigodna čitanja pročitale su mlade župljanke: Marija Krajinović i Kristina Stojanović, a tekst Lukina evanđelja pjevajući je navijestio vlč. Mario Ćosić.

Tijekom nadahnute propovijedi biskup Pero između ostaloga istaknuo je kako je Uskrs vrhunac veličanstvenog Božjeg tkanja u ljudskoj povijesti i kako upravo Uskrs daje smisao cjelom našem vjerovanju i življenju. U završnom dijelu propovijedi, govor biskup je pozvao nazočne da mole da milost vjere kako bi radosno i ustrajno slijedili uskrsloga Isusa.

Tekst Molitve vjernika pročitali su uzdolski sjemeništarci: Ivan Rajič, Toni Kolakušić i Marko Ljubić.

Liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskog slavlja animirali su članovi mješovitog župnog zbora fra Stjepana Barešić predvođen gospođicom Ivanom Kolakušić.

U završnom obraćanju, mjesni župnik Džalto još jedanput se zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta pozvavši nazočne da dio uskrsne radosti ponesu svojim kućama u svoje obitelji. Biskup Pero, u završnom govoru, čestitao je Uskrs, zahvalio se župniku na pozivu, a potom je pozvao nazočne da ne napuštaju i ne zaboravljaju svoj rodni kraj.

Tijeko sv. Mise u koncelebraciji su osim biskupa Pere i župnika Miljenka još sudjelovali i: mons, dr. prof. Pavo Jurišić, kanonik vrhbosanski; mr. Željko Marić, rektor Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku; mr. Mario Ćosić, ravnatelj KŠC „Sv. Josipa“ u Sarajevu i don Branko Jurić, svećenik na postdiplomskom studiju u Rimu.  

Po završetku slavlja sv. Mise u crkvenom dvorištu upriličeno je otkrivanje spomenika pokojnom svećeniku i književniku vlč. Stjepanu Džalti koji je bio župnik ove župe i graditelj nove crkve sv. Ivana Krstitelja. Samome otkrivanju predhodilo je izlaganje domaćeg sina mr. Željka Marića koji je pročitao životopis pok. Džalte, ulomke iz njegova djela Crkvo moja pjesmom sagrađena te predstavio sami spomenik - djelo novotravničkog akademskog kipara Zdenka Jurišića. U završnom dijelu ovoga čina, sestrić pok. Džalte, gosp. Ivan Šarić iz Uskoplja, otkrio je samu sklupturu koja predstavlja pok. Džaltu u kiparskoj pozi propovjednika i pripovjedača.

Nakon što je biskup Pero poškropio spomenik, uslijedilo je narodno veselje (uz neizostavno darivanje našaranih jaja i tucanje) kako za domaće župljane, tako i za uzvanike i goste te mnogobrojene iseljenje župljane kojima je ovo jedna od prilika da posjete i dožive radost rodnoga kraja.

Za pozvane goste i uzvanike upriličeno je druženje i ručak u prostoru koja se nalazi pored župne kuće.

Uzdol je po odredbi vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića u veljači ove godine proglašen mjestom posebnog pijeteta žrtvama rata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, pa kako kaza župnik Džalto u Najavi za ovaj događaj, župna zajednica na Uzdolu će ovu GODINU MILOSRĐA iskoristiti za obilježavanje svoje povijesti kroz 160 godina od osnutka župe, ali i za osobno obraćenje prepuštajući se Božjoj ljubavi i njegovu milosrđu.
 
Tekst: Marinko Rumbočić
Fotografije: Foto Video Studio SB