Zbog južine i obilne kiše došlo je do naglog otapanja snijega i stvaranja brojnih tokova vode koji doslovno nose sve pred sobom. Jedno od mjesta koje se našlo na udaru vode i bujica koje nose sve pred sobom je i Lovnica u Donjoj Rami.

S neadekvatnim određivanjem prioriteta u izgradnji infrastrukture i održavanja vodotokova ovo naselje često se susreće s prirodnim nepogodama, posebno u vrijeme topljenja snijega. Rijetko prođe godina da ih ne pogode bujice koje izazivaju veliku materijalnu štetu. Nakon 2010., kada je ovo naselje bilo pogođeno elemetnarnom nepogodom gdje su bili oštećeni brojni objekti, veljača 2019., donijela je novu elemantarnu nepogodu.
 

Mještani Lovnice, od ranih jutarnjih sati bore se s bujicama koje izazivaju brojna klizišta s tonama zemlje. Kako to većinom biva u ovakvim situacijama, ljudi su prepušteni sami sebi jer institucije ne rade i nisu radile ono što su trebale da se spriječe ili barem ublaže ovakve nesreće.

Prema riječima mještana, koji se s bujicama bore od ranoga jutra, sreće u nesreći jest da se veliki broj muškaraca, koji inače rade Hrvatskoj, našao kod kuće i tako spriječio još veću katastrofu.

Za sada, Lovnica je obranjena, i spriječen je najgori scenarij, ali zbog kiše koja neprestano pada, pred njenim stanovnicima mogla bi biti još jedna besana noć.

Pogledajte video iz siječnja 2010.