U povodu Dana državnosti, a u organizaciji Općinskog vijeća Prozor-Rama, večeras je Domu kulture u Prozoru održana svečana akademija na kojoj je nastupao Međureligijski zbor „Pontanima“ iz Sarajeva.

Zbor Pontanima (lat. most dušom) oformljen je u jesen 1996. godine u Sarajevu, kao projekt Interreligijske službe. Osobitost zbora je da okuplja više od 60 ljudi iz svih religija i uvjerenja, koji se bave glazbom ili vole pjevanje. Na koncertima i nastupima zbor izvodi duhovne kompozicije svih religijskih zajednica današnje BiH: hebrejske, pravoslavne, katoličke i islamske tradicije, kao i afro-američke i krišna kompozicije. Od 1996. do danas izveli su preko 400 nastupa, koncerata i susreta. Pontanima je gostovala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, SAD i Kini.

Zbor je primio: Search for Common Ground nagradu za inovativno i izvanredno djelovanje na pomirenju u BiH, Washington D.C. 2004., Zahvalnicu grada Sarajeva za doprinos u umjetnosti i promociju bosansko-hercegovačke baštine, Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, Zlatnu i Srebrenu diplomu na Međunarodnom takmičenju "Musica Sacra a Roma", Rim 2007., Srebrenu diplomu na 5. zborskoj olimpijadi u Grazu 2008. i dr.

Dirigent zbora je Josip Katavić.