• FOTO: Kiša meteora iznad Ramskog križa
  • FOTO: Kiša meteora iznad Ramskog križa
  • FOTO: Kiša meteora iznad Ramskog križa
  • FOTO: Kiša meteora iznad Ramskog križa
Nebo su sinoć prekrili tragovi zvijezda padalica, odnosno meteora iz porodice Perzeida, poznatijih pod nazivom ‘Suze sv. Lovre’.

Ta pojava najbolje se mogla vidjeti od ponoći do zore, a astronomi nerijetko koriste naziv meteorski pljusak ili roj. Izvor meteora je komet Swift-Tuttle koji u svojoj 133-godišnjoj putanji oko Sunca za sobom ostavlja trag prašine. Planet Zemlja presijeca taj trag u kolovozu i tako nastaju meteorski rojevi ili meteorski potoci.

Komet je dobio ime dobio po Lewisu Swiftu i Horaceu Parnell Tuttleu koji su ga neovisno jedan o druge otkrili 1862. godine. Inače jer riječ o jednom od najopasnijih kometa koji kruže oko Zemlje te bi je mogao ugroziti, ali ne u sljedećih dvije tisuće godina.

Komet Swift-Tuttle je promjera 26 kilometara, a njegovi tragovi, odnosno ‘Suze sv. Lovre’, u 19. stoljeću je dodijelio talijanski pjesnik Giovanni Pascolli u pjesmi kojom je opjevao smrt svog oca kojega su ubili baš na noć sv. Lovre.

Sveti Lovro kršćanski je mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki, a on je svojim mučiteljima, prema kršćanskom svjedočanstvu i tradiciji, tom prilikom rekao: ‘Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu.’ Njegov spomendan slavi se 10. kolovoza.

Noćas smo se družili i slikali s fotoreporterom Reutersa Dadom Ruvićem, u prilogu pogledajte nekoliko fotografija.