Kako se i očekivalo Susret, odnosno druženje proteklo je u najboljem ozračju i uz 100 % odziv svih Pločana, kako „domaćih“ , tako i onih iz dijaspore. I nije im bilo teško „potegnuti“ sa svih krajeva; od Njemačke, Zagreba, Požege, Rovišća, Dubrovnika, Splita, Trogira, Čapljine, Mostara… Odgađali su se poslovi, prekidala ljetovanja i što sve ne, samo s jednim ciljem: Kako bi se stiglo u rodni zavičaj, stisklo ruku milim roditeljima, rodbini, susjedima, prijateljima; zagrlilo, zapjevalo, zaigralo kolo, nogomet, ostale „spontane“ i neizostavne športske tradicijske discipline, pustilo suzu radosnicu, veselilo, smijalo, jelo, pilo, „plivalo“ u potocima piva, vina, rakije, uživalo u ljepotama Rame i ramskoga kraja! Taj dan u selu su bili zatvoreni: kafić, trgovina, ovce, kokoše, pilići, psi sve što se kreće i pokreće… Ništa nije radilo, samo trafostanica!

Susret je imao djelomice i natjecateljski karakter (jer znadete ono kako se kaže u narodu; kad se neki „zaifrize“!), te su se tako održala natjecanja u nekoliko disciplina, a evo i zanimljivih rezultata:

U nogometu su nastupile ekipe: MNK Ploča, NK Respect, NK Dijaspora, NK Marina Teleri, NK Ploča stara Općinska liga i NK Amateri. U finalu su se sastale ekipe DIJASPORA - MNK PLOČA, a nakon 1 :1 u regularnom vremenu, na penale su pobijedili MNK PLOČA ukupnim rezultatom 3 :2 . U disciplini Skok u dalj, najdalje je skočio mladi momak Josip Sičaja – Jopo; Kamena s ramena, svima za dva metra je odbacio Slavko Čuljak – Višanjkin; U potezanju klipa najjači je bio Stjepan Čuljak – Pepani; a jedna od zanimljivijih disciplina (kao i njeni rezultati ) bila je Potezanje konopa. U konkurenciji muškaraca „domaće“ Pločane nadvukla je Dijaspora; kod žena, starije (popunjenije) žene nadvukle su mlađe cure (mršavice). Konop su potezale i mlađe, pa i najmlađe generacije. Tu se nije moglo znati ni tko pije ni tko plaća, a ne zna se ni gdje je konop na kraju završio.

Recimo još da je Skup Pločana pratila živa glazba, a od Organizacijkog Odbora, u kojemu su uz ostale najviše doprinosa, truda i zasluga dali Ivo Ramljak i Josip Pločkinjić, rodila se i Inicijativa za osnivanje Udruge Pločana, preko koje bi se realiziralo nekoliko manjih, prijeko potrebnih projekata, a za bolju budućnost posebno mlađim generacijama.

Eto, to je bio taj dan, koji će se, složili su se svi u glas ponoviti i dogodine!

Tekst: Jozo Pločkinjić

Foto: Mario Čuljak

Više fotografija možete pogledati na Facebook profilu portala