Jedan od igrača zakaže "prsten" kod sebe, spremi rakije, pive i meze, objasni ženi (ako je ima) da je njegov "red" danas i da se ne žali, izabere se prostorija koja ima peć i koja se lako može grijati, spremi dosta drva, polože se deke na pod i „uštima“ atmosfera.

U igri sudjeluju dvije ekipe od jednog pa na više igrača (najčešće su to dvojica ili trojica) koji sjede na podu na koji se prethodno prostre više slojeva deka.

Ekipe sjede jedna nasuprot druge i između se nalazi prostor za igru, obično oko njih ima mnogo navijača. Igra se tako što se krije prsten pod jednu od 11 čarapa (papa, šlapa). Uzima se poveći prsten da bi ga bilo što teže sakriti protivniku. Čarape se prave od ovčje vune, boja nije bitna. U nekim dijelovima BiH se za ovu ili sličnu igru koriste kape.

Igra počinje navečer i traje do u kasne sate a nerijetko i po cijelu noć pa i po više dana ako je društvo "orno" (raspoloženo). Prvo jedan od igrača sakrije prsten ispod jedne od dvije čarape i protivnik pokušava pogoditi gdje je. Ako pogodi suprotna, ekipa pokreće partiju (ili tko uzme prsten, tj sakrije; suprotnom se piše 11 bodova), tj. oni prvi kriju. Igra se do 200 bodova. Igra je podijeljena na četiri noge, tj. 50 bodova svaka noga i pobjednik je ona ekipa koja prije "izađe" tj. sakupi 200 bodova. S tim da u prve dvije noge na kraju se bira prsten između dvije čarape, a u zadnje noge između četiri čarape izaberu se dvije.

Partija traje po nekoliko sati jer se stalno smjenjuju ekipe u skrivanju, a između se nešto malo pojede i popije. O igračima prstena se i danas priča u Rami, posebno među starijim generacijama.

Skupina zaljubljenika u ovu igru, osnovala je i Udrugu čiji glavni zadatak sačuvati je od zaborava i promovirati je. Ove godine udruga obilježava dvanaestu godišnjicu održavanja turnira u prstenu.

Turnir se igra u motelu „Rama“ a svi koji su zainteresirani mogu doći u motel svaku večer u 18 sati i gledati takmičarske mečeve.

Na ovogodišnjem turniru igra 12 ekipa. Skupinu A čine ekipe: Lovci, 12 pokušaj, TG Granit, Penzioneri, Proslap, Stavi pa vadi. B skupina: Baketarići, Jaklići, Slot, Rumboci, Motel Rama, Buk. Finale turnira je 9. veljače 2013.

Posjetili smo turnir i s njega donosimo nekoliko fotografija u Galeriji ispod, pogledajte: