Odlukom nadbiskupa metropolite vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, krajem srpnja i početkom kolovoza u župi  sv. Ivana Krstitelja Uzdol došlo je do personalne izmjene u službi župnika.

Naime, dosadašnji župnik župe Uzdol vlč. Miljenko Džalto razriješen je ove službe i imenovan je župnikom župe sv. Josipa Rankovići kod Novog Travnika.

U nedjelju, 31. srpnja, tijekom slavlja sv. Misa, riječi zahvale, isprike, poticaja, pozdrava  izrekao je župnik Džalto koji je kroz svesrdno djelovanje na duhovnom i materijalnom polju u župi Uzdol djelovao dvadeset godina.

Dekretom kardinala Puljića, dosadašnji župnik župe sv. Josipa Teslić, vlč. Ivo Tomić razriješen je ove službe i imenovan je župnikom župe Uzdol.

Sami čin primopredaje župe Uzdol i uvođenje novoga župnika upriličen je u srijedu, 3. kolovoza.

Prije slavlja sv. Mise u župnoj crkvi, u nazočnosti nadbiskupova delegata prethodila je primopredaja potrebitih materijala (knjiga, spisa …) u prostorijama župnoga ureda te upoznavanje s članovima Župnih vijeća.

Svečani čin predstavljanja i liturgijskog uvođenja u služnu novoga župnika na samom početku sv. Mise u 11 sati, u ime vrhbosanskog nadbiskupa izvršio je delegat fra Mato Topić, inače župnik župe Gračac i dekan ramskog dekanata.

Fra Mato tijekom ovoga čina, izrekao je riječi zahvale dosadašnjem župniku Džalti na njegovom dugogodišnjem plodonosnom djelovanju u župi Uzdol, a potom je predstavio novoimenovanog župnika Tomića, kojemu je zaželio obilje Božjeg blagoslova u službi uzdolskog župnika.

Nakon zavšretka Obreda, slavlje sv. Mise uz koncelebraciju tri svećenika, predslavio je novoimenovani župnik Tomić koji je imao i prvo službeno obraćanje odnosno nastupnu propovijed.

U koncelebraciju sv. Mise pored fra sudjelovao je i vlč. Ljubo Zadrić, ovogodišnji mladomisnik iz župe Prozor.
Prije završnog blagoslova i otpusta naroda, nazočnima se obratio dosadašnji župnik Uzdola, vlč. Džalto koji je još jednom izrekao riječi zahvale i pozdrava.

Novoimenovani uzdolski župnik vlč. Ivo Tomić, rodom je iz susjedne župe Solakova Kula, kao mladi svećenik bio je kapelan u župi Prozor, a od tada je pastoralno dijelovao u više župa. Posljednju pastoralnu službu župnika imao je u sjevernom dijelu Vrhbosanske nadbiskupije točnije u gradu Tesliću.
 
Tekst i foto: Marinko Rumbočić