U utorak, 1. rujna u župi Presvetog Srca Isusova Prozor proslavljen je Dan posvete župne crkve i novoga oltara, a ovom prilikom upriličen je već tradicionalni Susret duhovnih zvanja.

Nakon procesijskog ulaska, svečanu sv. Misu s početkom u 11 sati u župnoj crkvi uz suslavlje deset svećenika predvodio je i tijekom nje propovijedao domaći sin mons. Ante Meštrović, vrhbosanski kanonik.

Tijekom propovijedi, oslanjajući se na biblijska čitanja i evađelje, mons. Ante između ostaloga pojasnio riječ crkva, a potom je iznio zanimljive i nimalo ugodne povijesne informacije vezane za vrijeme Drugog svijetskog rata i poraća, točnije za proslavu Presvetoga Srca Isusova 1952. godine i odnosa ondašnje komunističe vlasti prema župi Prozor i njenom tadašnjem župniku Petru Vidoviću. Propovjednik je progovorio i o nekadašnjem prozorskom župniku i dekanu, Petru Periću koji je umro u Konjicu 1943. godine, kao žrtva partizanskog prepada. Isto tako istakuno je potrebu dostojanstvenog uređenja grobnog mjesta ovoga pokojnog župnika. U završnom dijelu propovijedi mons. Ante, sjećajući se pokojnih svećenika, župnika, redovnika/ca, vjernika laika, pozvao je nazočne da iz svojih života nastoje ukloniti sve ono štoje nespojivo s kršćanskim pozivom i životom.

Riječi pozdrava, zahvale, poticaja, čestitki nazočnim svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima, sjemeništarcima, župljanima, župljanka ... uputio je mjesni župnik vlč. Stipo Knežević.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uzvečali su članovi župnog mješovitog zbora predvođeni s. Olgom Kikić, SMI uz povremenu glazbenu pratnju Tamburaškog sastava.

Poslije euharistijskog slavlja na trgu dr. Josipa Stadlera upriličeno je druženje nazočnih, a nakon zajedničkog fotografiranja upriličen je i Susret duhovnih zvanja tijekom kojega je za pozvane uzvanike upriličen i svečani ručak u župnoj dvorani.
 
Tekst i foto: Marinko Rumbočić