U subotu, 19. srpnja, u župi svetoga Ivana Krstitelja Uzdol, točnije u mjestu Donja Vast odnosno na lokalitetu Purićevina, gdje se nalazi grob svećenika-mučenika fra Stjepana Barišića, organizirano je šesnaesto hodočašće. 

Euharistijsko slavlje u 11 sati uz koncelebraciju tri svećenika predvodio je i pod njim propovijedao vlč. Marko Škraba, mladomisnik iz župe sv. Terezije od Djeteta Isusa Bistrica kod Uskoplja. 

Riječi dobrodošlice i zahvale izrekao je vlč. Ivan Butum, vikar župe Prozor i privremeni zamjenik mjesnog župnika vlč. Miljenka Džalte, koji se trenutno nalazi na liječenju. 

Hodočasnici su prije i poslije zavjetne Mise, u molitvama obilazili grob fra Stjepana, a svi koji su željeli, mogli su pristupiti sakramentu Pomirenja. 

Tijekom Službe Riječi tekst prigodnog čitanja i psalma pročitao je prozorski bogoslov, Josip Dedić. 
Nakon što je fra Stjepan Topić pjevajući navijestio tekst Matejeva evanđelja nazočnima se obratio predvoditelj euharistijskog slavlja. 

U prigodnoj i nadahnutoj propovijedi vlč. Marko između ostaloga rekao kako je dužnost današnjeg „naraštaja spasiti istinu o svim ljudskim žrtvama, a posebno o nevino stradalima i osuđenima“. U završnom dijelu propovijedi pozvao je nazočne da budu ponosni na fra Stjepana, na njegovo mučeništvo na njegovu vjeru i svjedočenje vjere u hrvatskom i katoličkom narodu. 
Tekst Molitve vjernika pročitao je prozorski sjemeništarac Josip Papak. 

Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je dio članova mješovitog zbora župe Uzdol koji upravo nosi naziv po fra Stjepanu Barišiću. 

Prije završnog blagoslova i otpusta naroda, mladomisnik Marko, predmolio je molitvu Opijela za pokojne ispred groba fra Stjepana. 

Osim vlč. Marka i vlč. Ivana u koncelebraciji sv. Mise sudjelovali su još i fra Slavko Topić, profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu te fra Andrija Cvitanović, vikar župe sv. Antuna Padovanskog Gračac. 
Uz ostale vjernike, na grob fra Stjepana hodočastile su i dvije redovnice podrijetlom iz župe Uzdol i to s. Zora Stojanović i s. Tamara Bradić.
U dijelu župne kuće na Uzdolu, poslije Mise za pozvane uzvanike (svećenike …) upriličen je ručak. 

Nekoliko informacija vezanih za život fra Stjepana Barišića

Fra Stjepan Barišić rođen je 23. siječnja 1882. godine u Podhumu, Neretvica, od roditelja Stjepana i Jele koji su još osim njega imali petero djece. Na krštenju je dobio ime Ivan koje je po stupanju redovničku zajednicu franjevaca Bosne Srebrene promijenio u fra Stjepan. Za svećenika je zaređen 1905. godine na Petričevcu kod Banja Luke, nakon čega je vršio više službi u Kreševu, Kraljevoj Sutjesci ... U burnim i teškim vremenima Drugoga svjetskog rata imenovan je župnikom u rodnom Podhumu. Koncem siječnja 1944. godine u župnoj kući uhićen je od pripadnika partizanske postrojbe, koji ga dovode na prostor župe Uzdol točnije u muslimansko selo Kute u kojem se nalazilo zapovjedništvo ove postrojbe i prijeki sud. Zbog svete katoličke vjere i ljubavi prema svom hrvatskom narodu fra Stjepan Barešić je mučen i pogubljen od ramskog partizanskog odreda i domaćih partizana u zaseoku Čorbadžići u Donjoj Vasti 3. veljače 1944. u 63. godini života. Dva mjeseca nakon ubojstva dopustili su da mu se tijelo pokopa u šumi pokraj groblja. 
Vjernici su u tajnosti oko pedeset godina hodočastili na grob, a sada već šesnaestu godinu za redom narod Uzdola i cijele Rame organizirano posjećuje grob fra Stjepana Barišića gdje je u početku bio samo križ, a sada je to mjesto, zahvaljujući akciji župne zajednice, dobilo oltarnu ploču, spomenik, zid i tendu. Kao moćnik u župnoj crkvi na Uzdol čuvaju se ostaci fra Stjepanova habita, koji svake godine budu izloženi kod njegova groba u Purićevini.

Tekst i fotografije: Marinko Rumbočić