Predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća ponovno će pokrenut inicijativu za formiranje povjerenstva s ciljem istraživanja počinjenih zločina u ime svih ideologija te obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća čije su žrtve s područja Tomislavgrada.

Općinsko vijeće Tomislavgrad prije četiri godine imenovalo je povjerenstvo od šest članova koje je za cilj imalo upravo istražiti gdje su i na kojim lokacijama tijekom i nakon Drugog svjetskog rata tragično završili stanovnici duvanjskog kraja od kojih su velika većina bili Hrvati.

Krstanović je za Fenu je kazao kako iz nepoznatih razloga do danas ništa nije pokrenuto po tim pitanjem.

Ono što može sada predložiti, dodao je, pokretanje je nove inicijative za osnivanje povjerenstva koje bi temeljem još živućih svjedoka iz tog vremena dalo neke odgovore.

Član ranije imenovanog povjerenstva, arheolog Stipan Dilber rekao je kako je spreman biti na raspolaganju u utvrđivanju i istraživanju zločina te obilježavanju grobišta žitelja tog kraja.

Kazao je kako mu nisu poznati razlozi zbog kojih do sada ništa nije poduzeto po tom pitanju, dodavši kako još nije kasno doći do podataka koji mogu biti zanimljivi žiteljima duvanjskog kraja i obiteljima nestalih osoba.

Prije nekoliko godina objavljena je knjiga "Duvanjski žrtvoslov" u kojoj se izneseni dostupni podaci o stradanju žitelja duvanjskog prostora u Prvom i Drugom svjetskom ratu, Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Podaci za hrvatske žrtve prikupljeni su na temelju matičnih knjiga i stanja duša svih duvanjskih župa, kao i dosadašnjih popisa ratnih stradalnika.

Kako su istaknuli autori knjige, cilj njezinog objavljivanja nije bilo baratanje brojkama nego navođenje imena žrtava.

Za veliku većinu njih grobovi se ni danas ne znaju, a upravo bi zadaća povjerenstva trebala biti identificiranje i obilježavanje stratišta kako bi obitelji stradalih dobili mjesto na kojem se mogu prisjetiti svojih najmilijih.