U SAD-u je došlo do rasta kamatnih stopa, a za to je zaslužan Trump i njegovo uobičajeno nepromišljeno postupanje kad su u pitanju proračun i fiskalna politika, piše Stan Collender za Forbes.
 
"O Trumpovom nepromišljenom ponašanju vezanom za savezni proračun prvi put sam pisao prije više od dvije godine, a njegovu lakomislenost glede fiskalne politike pratim još od vremena kada nije bio predsjednik SAD-a.
 
Ova tema za mene nije nova, no o njoj ponovno pišem zato što mi je nedavno postalo jasno da Tumpova lakomislenost glede proračuna nastavlja rasti.
 
Budući da stalno ukazujem na to da Kongres ne pridaje dovoljno pažnje odobrenim sredstvima i rokovima vezanim za proračunske procese, činjenica da je Trump na Twitteru zatražio da se nešto poduzme prije početka fiskalne godine za mene je bila osvježavajuća."
 
Trump uporno povećava troškove SAD-a

"No razmislimo o tome zašto Trump traži brzo djelovanje vezano za odobrena sredstva za 2019. godinu - želi da se još više troši.
 
Iako je za vrijeme njegove vlasti godišnji proračunski deficit dosegao novi nivo od jednog trilijuna dolara, a kamatne stope sad počinju rasti zahvaljujući njegovoj fiskalnoj politici koja je neusklađena s američkim gospodarstvom, Trump traži da savezni troškovi i vladin deficit još više narastu.

Trump na Twitteru nijednom nije spomenuo da planira predložiti smanjenje troškova (ili, ne daj Bože, povećanje prihoda) u svrhu kompenzacije dodatnih troškova koje zahtijeva.
Trumpov nedavno najavljeni paket namijenjen smanjenju troškova ni približno ne neutralizira nove troškove koje planira."

Trumpovo uobičajeno ponašanje
 
"Sve ovo ide u prilog tezi da je Donald Trump najneodgovorniji američki predsjednik u povijesti po pitanju fiskalne politike. Njegove odluke oko saveznog proračuna postale su očite i predvidljive.

Uvijek je riječ o kombinaciji:
 
1. Predlaganja onoga što mu padne na pamet vezano uz prihode i troškove, bez obzira na ono što bi bilo najbolje za gospodarstvo.
2. Stvaranja vlastitih ekonomskih, matematičkih i proračunskih pravila u svrhu opravdavanja onoga što predlaže.
3. Osporavanja činjenica koje mu stoje na putu, s ciljem postizanja planiranog.
4. Ignoriranja stvarnosti kad ono što se zaista dogodi ispadne potpuno različito od onoga što je on obećavao da će se dogoditi.
5. Potpunog zanemarivanja proračunskog deficita i državnog duga."

Greške u Trumpovoj fiskalnoj politici

"Prvo, rast duga i gubitak prihoda ukazuju na potpuno pogrešnu fiskalnu politiku za jedno snažno gospodarstvo – a Trumpovo inzistiranje i nasilničko ponašanje sigurno neće neutralizirati navedene pojave.
 
Osim toga, čini se da Trumpa, nakon donošenja poreznih olakšica, nije briga što je bio u krivu oko toga da će proračunski deficit dosegnuti rekordnu razinu. Najgore od svega je to što se čini kako Trump i članovi njegovog tima za gospodarsku politiku ne smatraju da je potrebna promjena stava ili načina djelovanja unatoč velikoj šteti koju je njihova politika uzrokovala.
 
Zapravo, čak i nakon rasta kamatnih stopa i pojavljivanja zabrinutosti na Wall Streetu – koja je povezana s usporavanjem gospodarskog rasta – Trump nije dao nikakav komentar (osim izjave na Twitteru u kojoj ukazuje na to da zapravo želi još više pogoršati situaciju)", zaključuje Stan Collender za Forbes.