Pozivajući se na "instrumentalizovanu migracijsku prijetnju" iz Rusije, Finska je u četvrtak objavila da će njeni granični prelazi s Rusijom ostati zatvoreni najmanje do 14. travnja, javlja Anadolu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Finske priopćilo je da je Vlada odlučila produžiti potpuno zatvaranje istočne granice za dva mjeseca.

"U trenutnim okolnostima, to je neophodna i proporcionalna mjera, jer instrumentalizovana migracija predstavlja ozbiljnu prijetnju finskoj državnoj sigurnosti i javnom redu”, navodi se u obrazloženju.

U priopćenju se dodaje i da neće biti moguće podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu na kopnenim graničnim prelazima između dvije zemlje.

"Na osnovu informacija koje su dale vlasti, vjerovatno je da bi se instrumentalizirana migracija nastavila ako bi se granični prelazi otvorili na istočnoj granici", dodaje se u priopćenju.

Ministrica unutarnjim poslova Mari Rantanen rekla je da nisu vidjeli znakove da Rusija mijenja svoje ponašanje.

“Naprotiv, informacije koje smo dobili potvrđuju našu procjenu da Rusija nastavlja svoju hibridnu operaciju", rekla je Rantanen.

Dodala je da postoje stotine ako ne i tisuće migranata koji trenutno borave blizu granice na ruskoj strani i čekaju priliku da pređu u Finsku.

"Privremeno zatvaranje graničnih prelaza rezultat je ruskih akcija, koje od Finske zahtijevaju da nacionalnu sigurnost stavi na prvo mjesto", dodala je Rantanen.

Finska je u prosincu najavila potpuno zatvaranje granice s Rusijom, tvrdeći da ruske vlasti nastavljaju "hibridnu operaciju" protiv skandinavke zemlje. Prošlog mjeseca produženo je zatvaranje granice s Rusijom za još mjesec dana.

Rusija je ranije negirala optužbe Finske o "instrumentaliziraji migranata".