Skupine maskiranih mladića u crnim jaknama s vikinškim simbolima posljednjih mjesec dana uobičajena su pojava u gradovima diljem Finske. Radi se o 'Odinovoj vojsci', skupini ekstremnih desničara čiji je zadatak noćno patroliranje po ulicama i branjenje 'pravih Finaca' od migranata.

Histerija zbog izbjeglica s Bliskog istoka ovu zemlju na sjeveru Europe zahvatila je od samog početka migrantskog vala. Za razliku od susjeda Šveđana, Finci nikada nisu s osmijehom na licu prihvatili činjenicu da će im se doseliti Sirijci i Iračani. Još ljetos zabilježeni su brojni slučajevi napada na došljake, a napadači su uglavnom bili pod kapuljačama KKK-a.
 

Krajem prošle godine u gradiću Kemi skupina mladića oformila je 'Odinovu vojsku', skupinu nazvanu po vikinškom bogu. Oni su svake noći patrolirali po ulicama svoga grada i čuvali građane od 'opasnih' migranata. Međutim, pravi problem je nastao kada su se pojavile 'podružnice' iste te vojske i u ostalim gradovima Finske, tako da je i policiji u međuvremenu postalo jasno da ima posla s opasnom brojnom skupinom ekstremnih desničara, a ne šakom bandita. Grupa je pogotovo postala aktivna nakon što je na proslavi Nove godine i u Helsinkiju zabilježeno nekoliko seksualnih napada na žene.

Grupa još nije pokazala znakove nasilja, samo tvrde da žele pomoći policiji koja se teško nosi sa svojim zadaćama. Policija ih ne dira, kažu da patroliranje ulicama nije zločin...

- U Finskoj je naglo porasla stopa kriminala od trenutka kada su ti islamisti došli u našu zemlju - kažu članovi skupine koji redovito organiziraju demonstracije pod sloganom 'Migranti nisu dobrodošli'.

I u policiji su potvrdili da se stopa seksualnog uznemiravanja u Finskoj skoro udvostručila u odnosu na prošlu godinu, ali ne žele to povezivati s brojnim tražiteljima azila. Prošle godine je čak 32.000 ljudi zatražilo azil u Finskoj, a samo za usporedbu, 2014. azil je tražilo samo 3.600 ljudi.

Većina običnih Finaca javno tvrdi da je protiv noćnog patroliranja desničara i neonacista, ali prava istina je da se nitko previše ne buni... Ipak, finska vlada jasno je rekla da neće tolerirati nasilje.

- Da razjasnimo jednu stvar - jedino policija može držati red u ovoj zemlji, nitko više! - rekao je premijer Juha Sipila.

U Kemiju, sjedištu 'Odinove vojske', maskirane mladiće u crnim majicama može se vidjeti svakodnevno. Čak i po noći su ih ulice pune kada temperatura zna pasti čak 30 stupnjeva ispod ništice. Sve skupa, grupa operira u čak 23 finska grada.

- Po našem mišljenju, muslimani uzrokuju nesigurnost i porast kriminala - piše na njihovoj web stranici. Jedan osnivač grupe po istoku Finske vrbuje nove članove, a razlog je vrlo jednostavan.

- Mi smo patriotska organizacija koja će se boriti za bijelu Finsku!

Ipak, neki članovi se ograđuju od te izjave te tvrde da će braniti i pomagati ljudima bez obzira na njihovu boju kože.

Dobra vijest je što policija još uvijek nije zabilježila sukobe između 'Odinovih vojnika' i migranata, ali navodi da budno prati rast skupine za koju sigurnosne službe smatraju da blisko surađuje s ekstremističkim pokretima.