FILIPINSKA policija ubila je najmanje 13 osoba u Manili u trećem danu eskalacije nemilosrdnog rata predsjednika Rodriga Dutertea protiv droge i kriminala, čime je ovaj tjedan s 80 ubijenih postao najkrvaviji dosad, prenose Reutersovi svjedoci i mediji.

Ranije ovog tjedna 67 je osoba ubijeno, a više od 200 uhićeno u Manili i u okolnim provincijama, u akcijama protiv uličnog kriminala i droge koje je policija nazvala "Jednom, ali snažno".

Snage sigurnosti taj naziv koriste za koordinirano djelovanje u okruzima u kojima vlada kriminal, što su najčešće slamovi ili siromašne četvrti.

Oporba protiv nasilja

Filipinska potpredsjednica Leni Robredo koja pripada opozicijskoj stranci kritizirala je ovaj rast ubojstava.

Nazivajući to "nečim oko čega trebamo biti bijesni", Robredo već dugo kritizira Duterteove mjere zbog kojih je od početka njegove vladavine prije godinu dana dosad ubijeno na tisuće Filipinaca, što je pokrenulo i osudu međunarodne zajednice.

Policija radi svoj posao

Policija tvrdi kako nije dobila nikakve nove zapovijedi, nego da samo radi svoj posao.

"Predsjednik me nije uputio da ubijam i ubijam", poručio je državni šef policije Ronald dela Rosa.

"Ni ja svojim snagama ne poručujem da ubijaju i ubijaju. No predsjednikove upute oko toga da  rat protiv droga mora biti nepopustljiv veoma su jasne. Oni koji su ubijeni su pružali otpor".

Duterte blagoslovio akciju

Duterte je ovog tjedna istaknuo kako ta eskalacija ima njegov blagoslov, naglasivši kako je dobro da su ubijena 32  kriminalca u provinciji sjeverno od Manile.

"Hajdemo ubiti još 32 svaki dan. Možda tako možemo smanjiti ono što muči ovu državu", dodao je.

Jučer je rekao kako ne samo da će pomilovati policajce koji su ubijali trgovce drogom, nego da će ih i promaknuti.