Svjetska nogometna federacija (FIFA) razmatra mogućnost uvođenja pravila prema kojem će tijekom utakmice samo kapetani momčadi imati mogućnost razgovora sa sucima. To je za britanske medije potvrdio Marco van Basten, voditelj Ureda za tehnički razvoj FIFA-e, javlja Anadolu Agency (AA).

Van Basten je kazao kako se razgovara o tome kako poboljšati ponašanje i poštovanje igrača prema službenim osobama.

"Sad se brojni igrači žale tijekom utakmice. Uvjeren sam kako ponašanje igrača može biti bolje, zato razmišljamo o tome kako staviti stvari na pravo mjesto", kaže bivši nizozemski napadač.

Na početku ove sezone Nogometni savez Engleske najavio je kako će, s ciljem smanjivanja "nedopustivog ponašanja", igračima koji se suprotstave službenim osobama, koji ih vrijeđaju ili naprave gestikulaciju prema njima biti dodijeljen crveni karton.

FIFA je nedavno na Svjetskom klupskom prvenstvu testirala sudačkog video asistenta (VAR), sustav koji je dobio pohvale od predsjednika Giannija Infantina, ali se pojedinim igračima nije svidio. Van Basten smatra kako bi VAR mogao doprinjeti pravednijim sudačkim odlukama, a samim tim i smanjiti napetosti na terenu.

"To je ono što moramo učiniti kako bismo pomogli sucima. Trudimo se načiniti dobar proizvod, dinamičan, uzbudljiv, ali na kraju pošten. U nogometu ima mnogo emocija i to je ono što je dobro, ali moramo ih na neki način kontrolirati", zaključio je Van Basten.

Navodno jedan od prijedloga je da se i u nogometu, kao u ragbiju, uvede pravilo da samo kapetan može razgovarati sa sucem. Jednako tako, sudac može komunicirati samo s kapetanom momčadi, ne i s ostalim igračima.