Međunarodna nogometna federacija otvorila je disciplinski postupak protiv hrvatske reprezentacije zbog ponašanja navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade, tvrdi agencija AP.

Podsjetimo, hrvatski navijači vrijeđali su kanadskog golmana srpskih korijena u utakmici 2. kola Svjetskog prvenstva, u kojoj je Hrvatska pobijedila Kanadu 4:1. Na tribinama je osvanuo plakat uvredljivog sadržaja, a bilo je i uvredljivih povika.

Navijači su ga cijelo vrijeme provocirali i vrijeđali skandiranjem "Borjane, Turčine, napuši se kur*ine", "Milane, Srbine, napuši se kur*ine", "Žena ti je kur*a, Borjane", "Borjane, ustašo". Posebnu pažnju privukla je zastava John Deerea koju su razvili. Na njoj je pisalo "Knin 95", a slogan tvrtke "Nothing runs like Deere" prepravili su tako da su umjesto zadnje riječi napisali "Borjan".

Sporna zastava

John Deere je inače najpoznatija marka traktora na svijetu, a navedeno prijevozno sredstvo simbol je masovnog zbjega Srba tijekom akcije Oluja, kojom je Hrvatska 1995. godine oslobodila okupirana područja. U kolonama je u kolovozu te godine tzv. "Republiku Srpsku Krajinu" napustilo oko 200 tisuća Srba, među kojima i tada 7-godišnji Borjan.
 


Spomenuti slogan poznate tvrtke u prijevodu znači "Ništa ne radi/ne vozi kao Deere", ali prepravljen s imenom srpskog golmana na vratima Kanade te uz aluziju na srpski zbjeg tijekom Oluje čita se "Nitko ne bježi kao Borjan".

Borjan: To pokazuje kakvi su ljudi, primitivci

Borjan je ranije imao neprimjerene izjave o Domovinskom ratu. Tijekom utakmice hrvatski navijači Borjanu su skandirali da je ustaša, on im je odgovarao podizanjem tri prsta, a nakon susreta broj njegovog telefona počeo se masovno širit WhatsApp grupama. Srpski Telegraf piše da mu je stiglo više od 2500 poruka hrvatskih navijača, a to je komentirao i sam Borjan:

"Pa to pokazuje kakvi su ljudi, primitivci. Nemam što komentirati, to govori o njima. Nemam što reći, čuo sam da su vikali, da su vrijeđali, ali to govori o njima i da trebaju poraditi na sebi i na svojim obiteljima. Očigledno imaju frustracije u kući pa to iskale ovdje. Hrvatskoj reprezentaciji bih želio sve najbolje, odigrali su odličnu utakmicu."

"Nisam rođen u Hrvatskoj. Rođen sam u Krajini, to je bilo srpsko mjesto. Ja sebe opisujem kao nekoga tko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije, ali osjećam se kao Kanađanin jer sam tamo proveo puno godina", govorio je ranije Borjan, koji je na društvenim mrežama i objavljivao fotografije u majici s natpisom Srpska Krajina.

Osuda medija

O opsjedanju Borjana pisali su i francuski mediji pa je tako nogometni portal So Foot, koji ima više od milijun i pol pratitelja na Facebooku, objavio je članak u kojem piše da je Borjan na utakmici protiv Kanade bio žrtva rasizma hrvatskih navijača.

"Golman Crvene zvezde morao je igrati unatoč provokacijama Hrvata s tribina. Morao se suočiti s rasističkim pjesmama koje su mu pjevali protivnički navijači. Govorili su mu da je ustaša te tako glorificirali fašistički i protusrpski režim koji je vladao u Hrvatskoj 1941. godine. Tu glorifikaciju etničkog čišćenja popratili su i s više od 2500 uvredljivih poruka", piše So Foot.
 


Kontroverzna osoba u Hrvatskoj

Borjan je u posljednjih nekoliko godina dao niz izjava za srpske medije u kojima je više puta naglasio da nije rođen u Hrvatskoj, već u "Republici Srpskoj Krajini". Zbog tih je izjava postao kontroverzna osoba u Hrvatskoj, a činjenica da je Hrvatska u istoj skupini s Kanadom u Kataru dodatno je pojačala zanimanje medija za Borjana i njegove stavove.

"Prošlo je 30 godina od rata, mislim da je vrijeme da se i s jedne i s druge strane prekine s tom pričom. Ja to gledam ovako: oni stariji, koji su prošli te događaje, znaju što je bilo, a mlađi, koji pojma nemaju o tome, danas to komentiraju", rekao je u intervjuu za Index prije pola godine.