Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) objavila je popis od 12 igrača koji će konkurirati za najbolje na svijetu.

Nagrada "The Best FIFA" druga je po jačini u svijetu nogometa, a iako nije službeno FIFA-ino priznanje, Zlatna lopta ili "Ballon d'Or" koju dodjeljuje France Football smatra se najvećim priznanjem.

U konkurenciji 12 igrača koji će konkurisati za najboljeg FIFA-inog igrača nalazi se čak šest članova Manchester Cityja iz prošle sezone, ekipe koja je osvojila trostuku titulu, uključujući domaće prvenstvo Premiership, FA Cup i Ligu prvaka.

Među njima su Erling Haaland, Kevin De Bruyne, Ilkay Gundogan, koji je ovog ljeta napustio City i prešao u Barcelonu, Bernardo Silva, Rodri i Julian Alvarez.

Na popisu je i Lionel Messi, koji je ovog ljeta napustio Europu i karijeru nastavio u MLS-u, a tu su još i Kylian Mbappe, Decrlan Rice, Victor Osimhen, Khvicha Kvaratskhelia i nogometaš iz Hrvatske Marcelo Brozović.

U izboru za najboljeg trenera svijeta su Pep Guardiola, koji će izvjesno i osvojiti ovu nagradu, Simone Inzaghi, Ange Postecoglou, Luciano Spalletti i Xavi Hernandez.

Za najboljeg vratara su nominirani Yassine Bono, Thibaut Courtois, Ederson, Andre Onana i Marc Andre Ter Stegen.

Nagrada se dodjeljuje za period od 19. prosinca do 20. kolovoza 2023. godine. Glasovanje će se vršiti na stranici FIFA.com, a završit će u petak 6. listopada u ponoć.

Prošle godine ovu nagradu je osvojio Lionel Messi u muškoj, a Alexia Putellas u ženskoj kategoriji. Emiliano Martinez je bio najbolji vratar , a Lionel Scaloni najbolji trener.