Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poduzelo je sve aktivnosti u svojoj nadležnosti s ciljem normalizacije prometa na magistralnoj cesti M-17, lokalitet Donja Jablanica, te je uputilo žurni zahtjev federalnoj inspekciji da utvrdi razloge jučerašnjeg prometnog kolapsa.

U Ministarstvu navode kako su u stalnom kontaktu s upraviteljem magistralnih cesta, odnosno JP Ceste Federacije, koje temeljem Zakona o cestama FBiH imaju izravnu nadležnost nad upravljanjem, građenjem, rekonstrukcijom i održavanjem svih magistralnih cesta u Federaciji BiH.

"Uslijed obilnih snježnih padavina, ali i ne pridržavanja pravila sudionika u prometu, tijekom jučerašnjeg dana došlo je do zastoja prometa u Donjoj Jablanici. Do potpune obustave prometa došlo je nakon što su se dva teretna vozila popriječila na prometnici, te onemogućila adekvatno održavanje ceste. Različiti čimbenici su doveli do situacije potpune neprohodnosti u lokalitetu Donja Jablanica, od nemara vozača teretnih vozila, koji su na put krenuli bez zimske opreme, do zakašnjele reakcije MUP-a i poduzeća koje se bavi održavanjem te dionice", navode u Ministarstvu.

Također, ističu kako je federalni ministar prometa i komunikacija 30. 10. 2018. formirao i imenovao Štab zimske službe, koji se sastoji od predstavnika svih institucija nadležnih za reguliranje prometa u zimskim uvjetima. Štab se sastoji od predstavnika ministarstva prometa, unutarnjih poslova, BIHAMK-a, AMS-a u BiH te predstavnika JP Ceste Federacija.

Štab zimske službe proglasio je zimske uvjete na magistralnim cestama 14. 12. 2018. te je upozorio na hvatanje snijega na kolnicima, ostatke ugaženog i zaleđenog snijega, mogućnost zaleđivanja kolnika, kao i stvaranja smetova i zapuha, te da sukladno navedenoj situaciji predstavnici MUP-a mogu iz prometa isključiti priključna vozila dok se ne steknu sigurniji uvjeti prometa.

"Tijekom jučerašnjeg, ali i današnjeg dana, poduzete su sve aktivnosti na razini Ministarstva, ali i Štaba kako bi se normalizirala prohodnost na spomenutoj lokaciji", navodi u priopćenju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.