Uz proračun Federacije BiH za narednu godinu Dom naroda Parlamenta Federacije na današnjoj sjednici usvojio je izmjene tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o proračunima u Federaciji BiH), čijim će stupanjem na snagu Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje izgubiti status vanproračunskog fonda, odnosno dobiti status proračunskog korisnika.

To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovog zavoda, od 1. siječnja 2020. godine biti sastavni dio proračuna Federacije i uplate doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Mirovine za prosinac će biti isplaćene sa redovnog računa Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, dok će za siječanj biti isplaćene iz federalnog proračuna, u veljači.

Integracija Zavoda za PIO/MIO u proračun FBiH glavni je razlog što je predloženi proračun Federacije BiH dvostruko uvećan te iznosi gotovo pet milijardi KM.

Zakonske izmjene, kao i proračun Federacije BiH za 2020. godinu, stupit će na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH budući da su jučer usvojeni i u Predstavničkom domu.