Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove ušli su u prostorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ušli su po nalogu Tužiteljstva KS, čiji su tužitelji, zajedno s državnim i pripadnicima SIPA-e, jučer također obavili pretres ove ustanove.

''Federalna uprava za inspekcijske poslove je dana 6. travnja 2021. godine zaprimila zahtjev Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo za inspekcijski nadzor i dostavljanje informacija vezanih za korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uvjete, organizaciju medicinskog kadra i uvjete i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran Covid-19 na KCUS-u. Shodno zahtjevu, Federalni zdravstveni inspektorat je jutros započeo inspekcijski nadzor, te se očekuje da ćemo u ostavljenom roku od tri dana izvještaj o postupanju i prikupljene informacije/dokumentaciju dostaviti nadležnom Tužiteljstvu, na dalje postupanje'', rečeno je za "Avaz" iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Pretresi su uslijedili nakon što je Kantonalno tužiteljstvo formiralo predmet o događajima u ovoj medicinskoj ustanovi, što su danas iz ove pravosudne institucije službeno i potvrdili.

Aktivnosti su na KCUS-u pokrenute nakon pisma ljekara koja su se pojavila u javnosti, a u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i navoda da se respiratori ''Srebrene maline'' ne mogu koristiti za liječenje Covid pacijenata.

U tužiteljskom timu bili su i istražitelji Tužiteljstva KS i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a cijelim postupkom rukovodio je državni tužitelj Džermin Pašić.