Zbog poremećaja na svjetskom zdravstvenom tržištu i u Federaciji BiH su se javili problemi s nabavkom cjepiva za djecu. Do sada se iz Federalnog proračuna na godišnjoj razini izdvajalo oko četiri milijuna maraka za cjepivo. Najnovijim aranžmanom ta cijena je poskupila za 1,5 milijuna maraka pa će se za nova i potentnija cjepiva morati izdvojiti 5,5 milijuna maraka koja iz federalnog proračuna još uvijek nisu izdvojena za tu svrhu, piše Dnevni list.

Zbog toga problema je jučer u mostarskom sjedištu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH održan radni sastanak kojemu je uz direktora Zavoda Davora Pehara nazočio i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i federalna ministrica financija Jelka Miličević.
„Zatvaranje hrvatskog imunološkog zavoda se odrazilo i na nas. U poremećajima na svjetskom tržištu mi smo kolateralna šteta jer smo malo tržište i mala zemlja. Danas ćemo razgovarati o financijskim mogućnostima nabave novih cjepiva“, kazao je Pehar. On je dodao kako nova cjepiva sadrže više komponenti pa bi se djeca jednim cjepivom štitila od 5 različitih vrsta bolesti. Slijedom toga djeca bi umjesto više puta bila cijepljenja samo jedanput na bolesti poput Rubeole, OPV-a, i dječje paralize i drugih „Igru vode najveće svjetske farmaceutske kuće i mi ćemo se morati prilagoditi njima“, kazao je Pehar.

Ministrica financija Federacije BiH Jelka Miličević kazala je kako u planiranju proračuna za 2016. godinu postoji zahtjev od 5,5 milijuna predviđenih za cjepivo. „Ministarstvo za financije prati sva ministarstva i mi smo dežurni krivci ako nismo uspjeli prepoznati neke strategije i potrebe. Naročito smo osjetljivi na pitanja javnog zdravstva i umirovljenika. Uvijek se na uštrb nekih transfera, poticaja i razvojnih projekata zadovoljavaju potrebe iskazane u Ministarstvu za zdravstvo. Tako će biti i ovaj put. Još smo u fazi pregovora o kvaliteti cjepiva. Postoji mogućnost objedinjavanja nabavke s drugima kako bi dobili istu kvalitetu za manje novaca. Nećemo dozvoliti da mi kao Ministarstvo financija ne pratimo Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo“, kazala je Miličević.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić se osvrnuo na eventualni priljev migranata sa srednjeg istoka. On je naglasio kako je Svjetska zdravstvena organizacija procijenila kako oni, sa zdravstvenog stajališta nisu prijetnja za lokalno stanovništvo. „To su pretežno zdravi ljudi koji napuštaju jedan prostor želeći prijeći u drugi i oni kao takvi nisu zdravstveni problem. Mi im u njihovom tranzitu možemo pružiti neku sitnu pomoć u smislu davanja higijenskih potrepština“, kazao je Mandić.
Nema govora o nabavci cjepiva protiv raka u Federaciji BiH
Govora o eventualnoj nabavci najnovijeg kubanskog cjepiva protiv raka pluća do sada u Federaciji BiH nije bilo, potvrdio je Davor Pehar. „Nismo o tome razmišljali. Radi se o cjepivima koja su se do sada primjenjivala samo na Kubi. Vidjet ćemo kako će se ona pozicionirati na svjetskim tržištima. Mi radimo prema naputcima Svjetske zdravstvene organizacije jer je naš program cijepljenja uglavnom koncipiran prema njihovom programu Ako oni to prihvate onda će ta cjepiva biti prihvaćena i kod nas“, kazao je Pehar.

Ravnatelj Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Davorin Radosavljević jučer je srbijanskim medijima potvrdio kako će se u toj zemlji kubansko cjepivo protiv raka pluća uskoro početi primjenjivati i to u tri velike pulmološke i onkološke ustanove – u Klinici za plućne bolesti u Beogradu, u Kliničkom centru Bežanijska Kosa i u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske su najavili kako će, ako se pokaže kao adekvatan lijek u Srbiji uputiti inicijativu za nabavku ovog cjepiva.