Novoizabrani predsjednik i dvoje potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, koji će obavljati te dužnosti u narednom četvorogodišnjem mandatu, položili su zakletvu pred zastupnicima Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, Federacija Bosne i Hercegovine dobila je nove čelnike izvršne vlasti, predsjednika i dvoje potpredsjednika.

Izbor je potvrdio Zastupnički dom na današnjem ponovljenom zasjedanju u Sarajevu. Novoizabrani predsjednik FBiH je Marinko Čavara, Hrvat po nacionalnosti (Hrvatska demokratska zajednica BiH), a potpredsjednici Melika Mahmutbegović (Stranka demokratske akcije), Bošnjakinja, te Milan Dunović (Demokratska fronta), Srbin.

''Na ovim prostorima smo ratovali i smatram da ne trebamo nikad više ratovati, nikad, nikad, nikad - riječi su kojima je predsjednik Čavara otpočeo kratku pozdravnu riječ zastupnicima Zastupničkog doma, kada su oni u ponovnom zasjedanju, većinom glasova odobrili zajedničku listu na kojoj su njegovo ime te imena potpredsjednika Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

Zastupnički dom se o zajedničkoj listi morao izjašnjavati danas dva puta jer je prethodno, tijekom dana, nije izglasao Dom naroda. Tamo lista nije dobila podršku srpskog kluba izaslanika.Lista se smatra odobrenom ako je u ponovnom zasjedanju odobri jedan od parlamentarnih domova.

S obzirom na to da je Marinka Čavaru izbor za predsjednika FBiH zatekao na funkciji dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma, zastupnik Mladen Bošković je izabran za jednog od dvojice dopredsjedavajućih Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Novi čelnici za timski rad

Po polaganju zakletve pred izaslanicima Doma naroda Federalnog parlamenta, izjavio je novinarima da u narednih desetak dana očekuje formiranje "nove vlade". Razgovori političkih partera o tome su u tijeku, kazao je također.

U obraćanju delegatima Doma naroda, Čavara je kazao da izvršna i zakonodavna vlast imaju posebnu odgovornost za upravljanje Federacijom, posebno u "ovim teškim vremenima".

''Zasigurno je to velika odgovornost. Svjesni smo svi da veliki broj stanovnika FBiH ima puno problema, neriješena osnovna egzistencijalna pitanja ili su na pragu siromaštva. Svjesni smo kolika je potražnja za radnim mjestima, za 'normalnim' radnim mjestom i pravičnom plaćom. Svjesni smo koliko je nepravde u našem društvu.Za rješavanje većine tih problema, mi smo preuzeli odgovornost prema očekivanjima onih koji su nas izabrali. Ne smijemo ih iznevjeriti'' kazao je Čavara članovima Parlamenta.

I zakonodavnu vlast je pozvao da doprinese brzom formiranju nove entitetske vlade.

Podsjećajući da je zadatak svake vlasti, izvršne i zakonodavne, osigurati građanima normalan život, izjavio je da vjeruje da nova federalna vlast zajedno može učinit pozitivne pomake, zbog čega je on i prihvatio, tvrdi, dužnost predsjednika.

Čavara se založio za plurano društvo, stabilne mehanizme korištenja prava konstitutivnih naroda, stabilne političke odnose i suradnju s civilnim sektorom, za pravni sustav kompatibilan s pravilima Europske unije. Za to je potrebno samo da svako radi svoj posao, pošteno i za opće dobro, zaključio je.

''Neka sreća na licima građana FBiH bude naše najviše odličje i nagrada za sav naš rad'', riječi su kojima je završio obraćanje.

Novoizabrana potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović zahvalila je, kao i Čavara, članovima Federalnog parlamenta što su omogućili izbor novog entitetskog rukovodstva.S kolegama će raditi timski na prevazilaženju svih problema, u čemu im je potrebna i podrška Parlamenta, kazala je. I ona se založila za što skorije imenovanje nove entitetske vlade.

Mahmutbegović je na koncu zahvalila njenoj Stranci demokratske akcije što je, kandidirajući je za potpredsjednicu FBiH, prepoznala da žena može obavljati tako odgovornu dužnost.

Milan Dunović, drugi novoimenovani potpredsjednik FBiH, zahvalio je svima koji su podržali zajedničku listu s imenima troje čelnika FBiH i obećao timski rad s kolegama na vraćanju dostojanstva svim građanima i narodima u FBiH.

Nakon pozdravnog obraćanja novih čelnika FBiH, koji su izabrani većinom glasova Predstavničkog doma, a zakletvu položili pred zastupnicima Doma naroda, okončan je današnji rad Federalnog parlamenta.

Fena / Bljesak