Situacija na području Federacije BiH se postepeno normalizira kada su u pitanju poplave i kišne padavine koje su u proteklom razdoblju pogodile veći broj gradova.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač je jutros kazala Feni da je također naglo topljenje snijega dodatno otežalo situaciju, kao i aktiviranje klizišta na pojedinim lokacijama.

Po njenim riječima, najteža situacija je na području grada Zenice u naselju Tetovo i općini Busovača, zatim općinama Kiseljak, Kakanj, Maglaj, Travnik i grad Sarajevo, gdje je poplavljen veći broj stambenih objekata i prekinute putne komunikacije.

Na terenu se nalaze zaposlenici FUCZ-a koji danonoćno, s terenskim vozilima i pumpama za ispumpavanje vode, pomažu stanovništvu u saniranju nastalih šteta uzrokovanih poplavama te vrše snabdijevanje stanovništva pitkom i tehničkom vodom.  

''FUCZ uputila je molbu, odnosno zahtjev Vladi KS da se pomogne s cisternama vode i izađe u susret općini Busovača, iz drugog kantona, jer imaju problem u snabdijevanju pitkom vodom. Kantonalna vlada je vrlo brzo donijela odluku da se pomogne i danas je upućena pomoć s cisternama javnih komunalnih poduzeća KS i vatrogasaca, koji će kolegama iz FUCZ pomagati u distribuciji pitke vode ali i tehničke vode, kako bi se saprao mulj i nakupine prouzrokovane poplavama'', kazala je Kovač.

Napomenula je da je FUCZ osigurala i 15 isušivača vlage za isušivanje prostorija u kućama koje su pogođene poplavom, kako bi se što brže sanirale štete i ljudi vratili normalnom životu.

Kaže da, što se tiče klizišta, u Srednjobosanskom kantonu, u Gornjem Vakufu klizište je pod kontrolom na lokalitetu Borova ravan, ali je novo klizište aktivirano na lokalitetu Duratbegović dolac, koje je manje površine.

''U Tuzlanskom kantonu, u Gradačacu, u naselju Jasenica, zaseok Tupari jedan objekt je ugrožen klizištem. U Sarajevskom kantonu, u Hadžićima, u naselju Korča aktivirano je staro klizište površine oko 500 metara kvadratnih'', kazala je Kovač.        

Po njenim riječima, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoza je da neće biti novih obilnih padavina u idućem razdoblju tako da je za očekivati postepenu normalizaciju stanja na terenu i da ne bi trebalo doći do izlijevanja rijeka iz svojih korita.