Prema alokaciji ratnog duga za prirodni plin koji je Bosni i Hercegovini isporučila Ruska Federacija, Federaciji BiH (FBiH) je pripalo 53,8 miljuna američkih dolara, a Republici Srpskoj 50,9 milijuna. Zaključno s današnjim danom, potrošači u FBiH su otplatili 7,1 milijun dolara, čime preostali dug iznosi 97,7 milijuna - kazali su Feni iz BH-Gasa.

Oni napominju da se ukupan ratni dug BiH od 104,8 milijuna dolara otplaćuje na način da potrošači u FBiH na svakih potrošenih 1.000 kubika plina plaćaju taksu od pet američkih dolara, za razliku od potrošača u RS-u koji po ovom osnovu nisu uplatili nijedan dolar, iako je između entiteta potpisan sporazum o djelimičnoj otplati ratnog duga.

Osim toga, ističu da je pitanje ratnog duga posebno opterećeno činjenicom da je Vijeće ministara BiH postiglo sporazum s Ruskom Federacijom o isplati u novcu klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, a koji je u svim prethodnim godinama bio vezan za prebijanje s ratnim dugom za gas.

"Sasvim je osnovana pretpostavka da će "Gazprom Export" po isplati svojih obaveza, u smislu otplate klirinškog duga, zatražiti i isplatu ratnog duga za gas, koji se u komercijalnom smislu kao obaveza vodi na "Energoinvestu", iako je riječ o potrošnji plina u oba bh. entiteta, dakle obavezi države BiH" naglašavaju iz BH-Gasa.

Kao potvrda navedenom, dodaju, govore i zaključci sa sastanka krajem ožujka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ruske Federacije i veleposlanstva BiH u Rusiji, na kojem je naznačeno jasno očekivanje ruske strane o izmirenju ratnog duga za plin.

"Osim činjenice da je klirinški dug riješen mimo rješavanja pitanja ratnog duga za gas, kao i da Sporazum o mehanizmu djelimične otplate ratnog duga kroz plaćanje pet američkih dolara ističe krajem naredne godine, niko u ovom trenutku ne može potvrditi kako će navedeno uticati na proces nabavke prirodnog plina za BiH ", rečeno je iz ovog privredno društvo za proizvodnju i transport plina.

Također, dodali su da se aneks ugovora sa Gazprom Exportom produžava svake godine za narednu godinu.