Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci), koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u razdoblju od 8. do 9. travnja  spomenuto Ministarstvo zaprimilo je 200 obavijesti o promjeni cijena i marži. Od navedenog broja obavijesti većina se odnosi na povećanje cijena naftnih derivata za 0,05 KM/litri, dok se neke od obavijesti odnose i na sniženje cijene naftnih derivata uglavnom zbog bajramskih praznika.

Kako je izvijestilo Federalno ministarstvo trgovine, s tim u vezi prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji  Bosne i Hercegovine na dan 9. travnja za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,68 KM/litri i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,70 KM/litri.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom Odlukom gospodarskim društvima, koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litri derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litri derivata. Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se još od 3. travnja 2021. godine.

Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju da je od 9. ožujka korisnicima dostupa unaprijeđena, redizajnirana mobilna aplikacija FMT FBiH Oil info.