Pripadnici Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su izvršnog direktora Volkswagena Olivera Schmidta zbog prijevare u vrijeme skandala oko lažnog očitavanja nivoa emisije štetnih plinova, piše 'New York times'.

Ovaj list navodi da je Schmidt bio na čelu ureda Volkswagena o regulatornoj usuglašenosti u SAD od 2014. do ožujka 2015. godine.

List navodi da će protiv Schmidta optužnica biti podnesena danas u Detroitu, nakon uhićenja ovog vikenda. Prema pisanju 'New York timesa', ovim se kaznena istraga prebacuje u 'izvršne krugove'.

U rujnu 2015. godine, Volkswagen se našao usred javnog skandala kada je američka Agencija za zaštitu čovjekove okoline (EPA) optužila njemačku kompaniju da koristi softver da krivotvori rezultate testova emisija štetnih plinova za automobile za dizel-motorom.

Istog mjeseca, inženjer Volkswagena James Liang izjasnio se krivim po optužnici za prijevaru, priznajući da je varao na testovima emisije štetnih plinova namještanjem softvera. Volkswagen je priznao da je u 11 milijuna njihovih vozila ugrađen sporni softver.