Amer Alhaggagi (23), muškarac iz Kalifornije koji je priznao krivnju za pružanje podrške terorističkoj organizaciji, uhvaćen je kamerom kako iznosi planove za terorističke napade koji bi "redefinirali teror".

Tajno su ga snimili agenti FBI-a koji su se lažno predstavili kao pristaše Islamske države, što je i sam Alhaggagi, u sklopu dugotrajne istrage koja je počela još u ljeto 2016., izvještava Newsweek.

Osim za podršku Islamskoj državi, Alhaggagi je optužen i za krađu identiteta u srpnju ove godine. Priznao je da je imao uređaj za krivotvorenje kreditnih kartica i da je kreirao Twitter, Facebook i Gmail profile za ljude za koje je vjerovao da su i sami islamski ekstremisti koji će mu pomoći u njegovim planovima. No to su bili tajni istražitelji.

"Želim da dođe do točke da svaki Amerikanac promisli dvaput ili triput prije nego što napusti dom. Primjerice, je li zaista potrebno da sad iziđem (iz kuće)? Tako želim da bude", rekao im je ovaj džihadist u snimljenom razgovoru.
 


Planirao postaviti bombe u sveučilišni kampus u Berkeleyju, centar San Francisca, noćne klubove...

Navodno je rekao agentima i da je dobio upute kako izraditi bombe i da može izvesti napade nakon što ISIS-u pošalje fotografije meta i snimku svoje zakletve vjernosti takozvanom kalifu Abu Bakr Al-Bagdadiju, koji se trenutno skriva negdje na istoku Sirije.

Među metama koje je planirao napasti bili su kampus Sveučilišta u Berkeleyju, gdje bi mogao ubiti velik broj studenata, kao i različite lokacije u San Franciscu.

"Stavit ću bombu u gej klub. Rastrgat ću cijeli grad. Moj cilj je srediti deset tisuća ljudi. Udarit ću na China Town, centar, glavne ulice, Mission Boulevard, svaki klub i underground klub u gradu", rekao je Alhaggagi, koji je rođen u SAD-u, ali se njegova obitelj doselila iz Jemena. On se s obitelji nekoliko puta selio na relaciji SAD-Jemen.

Htio beskućnicima platiti da postave bombe

"Tako sam uzbuđen zbog toga. Tako samo nabrijan. Kako ja to vidim, mogli bismo se izvući s time tako lako. A ako želite postaviti bombu ili ušetati u mjesto s bombom, čak to ne morate učiniti sami. Na primjer, toliko je beskućnika koji bi to učinili za, ono, za dolar... Mogao bih im reći da ušetaju u YMCA s torbom i oni bi to učinili i mogli bismo to detonirati izvana", može se vidjeti kako Alhaggagi govori u automobilu.

U slučaju da ne uspije sam napraviti eksploziv, ovaj mladi jemenski Amerikanac imao je alternativni plan. Prijavio se za posao u policiji u Oaklandu, gdje je planirao ukrasti oružje iz postaje.

S druge strane, obitelj ovog džihadista poriče da je on namjeravao izvesti terorističke napade i predstavljaju ga kao sarkastičnog i hvalisavog mladića sklonog glupostima. "Amer nije počinio ni planirao nasilno djelo. Otvorio je mali broj profila na društvenim mrežama za simpatizere ISIS-a. On sada zna da je to pogrešno i žao mu je što je izazvao toliko nevolja", navodi u priopćenju obitelj Alhaggagi te dodaje da u potpunosti stoje iza njega.

Međutim, Alhaggagiju prema optužnici prijeti do 47 godina zatvora, kao i novčana kazna od milijun dolara. Tužitelji traže kaznu od 33 godine zatvora. Presuda će mu biti izrečena 8. siječnja.