Bob Bauer, lični advokat Joea Bidena, naveo je u priopćenju da su agenti Federalnog istražnog ureda (FBI) u petak pretresli Bidenovu kuću u Willmingtonu, javlja Anadolija.

U priopćenju se navodi da je tijekom pretresa, koji je trajao oko 13 sati, pronađeno šest povjerljivih dokumenata koji pripadaju Bidenu dok je radio u Senatu i obnašao funkciju potpredsjednika.

Navodi se da su dokumenti zaplijenjeni radi detaljnog pregleda u Ministarstvu pravosuđa.

Biden odobrio pretres

Bauer je kazao da je Biden dobrovoljno odobrio pretres u njegovom domu.

U priopćenju se također navodi da predsjednik Biden i njegova supruga Jill Biden nisu bili kod kuće za vikend tijekom pretresa.

Obraćajući se novinarima tijekom putovanja u Kaliforniju u četvrtak, Biden je rekao da "potpuno surađuje i da se raduje brzom rješavanju ovog problema".

"Otkrili smo da je nekoliko dokumenata zavedeno na pogrešnom mjestu. Odmah smo ih predali Arhivu i Ministarstvu pravosuđa", rekao je Biden.

Neka povjerljiva dokumenta pronađena su u prosincu u Bidenovoj garaži.

I Trump pod istragom

Bivši američki predsjednik Donald Trump također se suočava s istragom zbog odnošenja povjerljivih dosijea na Floridu nakon završetka njegovog predsjedničkog mandata.

Uvjet za podizanje kaznene  prijave je da je pojedinac imao namjeru da prekrši zakon. Nepažnja ili nemarnost nisu uvjet za podizanje kaznne prijave.

Zakon kojim je ta oblast regulisana smatra kaznenim djelom svjesno uklanjanje povjerljivih dokumenata i njihovo skladištenje na neovlašten način.

Povjerljivi dokumenti moraju biti deklasifikovani nakon maksimalno 25 godina. Neki spisi su takve vrijednosti da ostaju pod oznakom povjerljivo i mnogo duže, ali se moraju odobriti izuzeci.