Odlučiti se na vlastitu domaću proizvodnju, izgraditi, opremiti, kupiti potrebno i započeti s radom - u našem okruženju, reklo bi se, potez je hrabrog čovjeka. No, kada cijeli trud propadne zbog nesretnih okolnosti, a ista osoba pronađe snagu i ponovno oživi svoju ideju, onda je to potez snažnog čovjeka.

Takvu životnu priču pronašao je fotoreporter ABCportala u Mandinom Selu pokraj Tomislavgrada. Čovjek po imenu, Ante Šarac na vlastitu farmu koza odlučio se prije gotovo četiri godine. Zajedno sa svojom obitelji, nedaleko od sela izgradio je štalu, kupio potrebnu opremu i nešto više od sto koza te započeo s radom. Nakon uspješne prve godine, stiglo je vrijeme kozjeg jarenja, a s njim i takozvana „q-groznica“.  Umjesto zdravih, koze su počele jariti mrtve jariće.

„Bolest je to koja se širi na koze i na ljude. Za ljude je uglavnom bezopasna nešto poput gripe, dok je za koze štetna i smrtonosna. Bio sam primoran na smaknuće cijelog  stada. Morao sam se pomiriti s činjenicom da ostajem bez svih koza.“

Bilo je to za Antu i njegovu obitelj teško razdoblje, no, nije odustao. Općinske, županijske i federalne vlasti platile su mu odštetu, a on je svoju farmu ponovno podignuo. Danas je vlasnik preko 90 koza i 50 jarića.

„Danas sam ispunjen i sretan. Posla ima dovoljno za cijelu obitelj, a odnedavno sam zaposlio i dvoje radnika.  Moje koze su zdrave i daju dovoljno mlijeka“, kaže nam Ante, vidno zadovoljan.

Svoju proizvodnju isključivo je usmjerio na mlijeko koje svakodnevno prodaje.

„Mljekara Puđa otkupljuje naše mlijeko po cijeni od 90 feninga po litri, 50 feninga dobijemo županijskih poticaja, a 30 federalnih. U sezoni, odnosno, petom, šestom, sedmom i osmom mjesecu naše koze daju oko 220 litara mlijeka dnevno.“

O proizvodnji sira, Ante još uvijek ne razmišlja, ali razmišlja o širenju svoga stada. Uskoro će sezona jarenja, nakon koje jariće planira nastaviti uzgajati, ali i kupiti određeni broj koza.

Mlijeko je, kaže nam Ante zdravo i traženo, a koze u odnosu na primjerice krave, jednostavnije uzdržavati. To je, dodaje, bio i jedan od glavnih razloga zašto je baš farma koza bila njegov izbor.

Inače, upotreba kozjeg mlijeka, osobito se savjetuje kada je riječ o plućnim bolestima. Mlijeko koje daju Antine koze, kvalitetno je kaže nam, jer duvanjsko podneblje obiluje pašnjacima i brstom kojim se koze hrane.

Nama ne preostaje ništa drugo, nego Anti poželjeti da nastavi sa svojim radom, uporno i predano kako je i započeo, a njegove koze da više nikada ne zadesi ništa slično „Q groznici“.

ABCPortal.info