Farmaceutske tvrtke "tragično su podbacile" u odgovoru na izazov globalne zdravstvene krize uzrokovane covidom-19 unatoč hitnim pozivima da se osigura jednaka distribucija cjepiva protiv koronavirusa, priopćio je u ponedjeljak Amnesty International.

Prema Amnestyju farmaceutske tvrtke, koje prodaju cjepiva protiv koronavirusa, monopolizirale su tehnologiju, lobirale protiv dijeljenja intelektualnog vlasništva, naplaćivale visoke cijene cjepiva i davale prioritet opskrbi bogatim zemljama u 2021. godini.

Deset milijardi doza cjepiva proizvedenih prošle godine bilo bi više nego dovoljno za postizanje cilja od cijepljenja 40 posto globalnog stanovništva koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila za kraj prošle godine.

Samo četiri posto onih koji žive u zemljama s niskim dohotkom bilo je u potpunosti cijepljeno do kraja prošle godine.

"Više od 1,2 milijarde ljudi u zemljama niskog i nižeg dohotka moglo je biti cijepljeno do kraja 2021. da su bogate zemlje i proizvođači cjepiva ozbiljno gledali na svoje obveze i odgovornost za ljudska prava", rekao je Rajat Khosla, viši direktor Amnesty Internationala zadužen za istraživanja, lobiranje i politiku.

Ranije ovog mjeseca, WHO je objavio da je potrebno još 16 milijardi dolara za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv pandemije.

To je iznos koji manjka u planiranim sredstvima za opskrbu tih zemalja cjepivima, testovima i lijekovima kroz program koji su pokrenuli Ujedinjeni narodi, naveo je WHO.