Da bi U sportu napravio nešto veliko, moraš, jasno, biti jako dobar u tome što radiš, moraš biti predan i odlučan, moraš imati sreće i moraš imati - muda.

Sve to, i puno više, pokazali su noćas Philadelphia Eaglesi koji su u jednom od najboljih Super Bowla u povijesti napravili nemoguće - pobijedili su Toma Bradyja, Billa Belichicka i New England Patriotse 41:33 i došli do prvog naslova prvaka u povijesti iz trećeg pokušaja.

Kad igraš protiv New Englanda u Super Bowlu, sigurno možeš računati na tri stvari. Tom Brady će igrati nestvarno dobro, utakmica će biti strašno dramatična, a pobjednika će odlučivati zadnja lopta, najčešće, u zadnjoj sekundi. I, najčešće, pobijedit će Patriotsi. No, fantastični Philadelphia Eaglesi, predvođeni trenerom Dougom Pedersonom i tim čudnim tipom Nickom Folesom, imali su drukčije planove na US Bank Stadiumu.

Da, opet je bila drama. Da, Brady je opet bio fantastičan (28/48, 505 jardi, 3 TD) i nije se predavao do zadnje lopte i zadnje sekunde. Ali, k vragu, morao je i on jednom izgubiti, a nitko ovaj Super Bowl nije zaslužio više od Philadelphia Eaglesa i Nicka Folesa. Nitko.
 

Hrabrost i odlučnost koju su pokazali protiv vjerojatno najveće momčadi koja je ikada igrala ovaj sport vrijedni su najvećih pohvala. Jer, kad igraš tako dobro kao što su igrali Foles i društvo, onda te pomazi i sreća. Holderu Patriotsa u prvom poluvremenu ispadne lopta i Gostkowski promaši field-goal, tvoj trener dvaput na 4. pokušaju za jednu jardu odluči da neće “puntati” nego da će napadati, što na kraju rezultira ključnim poenima, a Tomu Bradyju će prvi put u 20 play-off utakmica ispasti lopta u napadu u kojem bi možda riješio utakmicu.

No, to krasi pobjednike. Kad se krajem regularne sezone ozlijedio sjajni quarterback Carson Wentz, svi živi su pokopali Eaglese i njihove ambicije u doigravanju. Nitko nije očekivao da će odbačeni i osrednji Nick Foles uopće proći prvi rundu doigravanja, a kamoli doći do ili osvojiti Super Bowl.

Kad je u konferencijskom finalu s 352 jarde i tri touchdown dodavanja rastavio Minnesota Vikingse na proste faktore, postavljala su se pitanja može li to ponoviti i protiv Patriotsa. Nitko nije mogao reći da može, a isto tako nitko nije mogao reći da ne može. Ne samo da je ponovio, nego je odigrao i bolje.

U utakmici u kojoj se obrane baš nisu iskazale, quarterback Eaglesa bacio je 373 jarde za tri touchdowna, a jedan je napravio sam u jednoj od najboljih akcija u zadnjih nekoliko Super Bowla. Pred kraj poluvremena, na 4. pokušaju za jednu jardu od “end zonea” Patriotsa, Pederson je, umjesto da puca field goal, odlučio odigrati akciju koja je potpuno prevarila obranu Patriotsa. Foles je u zadnji trenutak prije nego što će lopta biti odigrana otišao na stranu, running backovi otišli su ulijevo i Burton je dodao loptu Folesu za touchdown i vodstvo 22:12, koje će se pokazati ključnim.

Eaglesi su vodili od početka sve do devet minuta prije kraja kad su Patriotsi touchdownom probuđenog Roba Gronkowskog prvi put poveli 33:32. Savršeno vrijeme za pravu dramu. Dvije i pol minute prije kraja Eaglesi su došli na 11 jardi. Na trećem pokušaju za 11 Ertz je uhvatio loptu na par jardi od “end zonea”, i da je u tom trenutku pao na tlo, Eaglesi bi imali novi “first down”, pustili bi da vrijeme iscuri do zadnje sekunde i sa sirenom s nekoliko metara pogodili field goal za pobjedu.

No, Ertz je postigao touchdown za 38:33 i nakon što Eaglesi nisu uspjeli realizirati pokušaj za dodatna dva poena, Patriotsi su dobili loptu na 2:21 do kraja, a tu je Tom Brady najjači. No, morao je jednom popustiti i najveći svih vremena. Savršenom Bradyju, koji je u 41. godini utakmicu završio s 505 jardi, najviše u povijesti Super Bowla, požrtvovni Graham je na drugom pokušaju za dvije jarde izbio loptu iz ruke. Bio je to prvi sack na utakmici i prvi Bradyjev fumble u zadnjih 20 utakmica doigravanja i minutu kasnije Philadelphia je field goalom došla do velikih 41:33.

Ali, Patriotsi su bili kao neka ranjena životinja koja zadnjim trzajima pokušava smrtno raniti protivnika, no ovaj put nisu uspjeli. Brady ih je doveo točno do polovice igrališta, nakon čega je bacio loptu 50 jardi prema “end zoneu” gdje ju je Gronkowski umalo uhvatio. Bio je jako, jako blizu, iako bi Patriotsima nakon toga trebao i uspješan pokušaj za dva dodatna poena i produžetak.

Philadelphia Eaglesi, pazite sad, cijelu sezonu nisu dopustili protivnicima nijedan poen u zadnje dvije minute, što je ravno čudu. Nisu ni ovaj put. Poznavajući Patriotse i njihovu povijest povrataka iz izgubljenih situacija, čudo je i da Gronkowski nije uhvatio zadnju loptu. A čudo je i da je Nick Foles, MVP Super Bowla i čovjek koji je prije godinu i pol ozbiljno razmišljao o završetku karijere, postao junak najnesretnijeg grada u Sjedinjenim Državama.

Sljedeće sezone, kad se Carson Wentz oporavi od ozljede križnih ligamenata, Foles će mu ponovno biti rezerva, a možda će biti dio nekog “tradea” u neku drugu momčad. Što god se dogodilo, moći će reći da je upravo on srušio najveću football dinastiju u povijesti.

A baš nitko u njega nije vjerovao… Osim njega samog i mudonje Douga Pedersona.