Google Lens jedna je od zanimljivijih i iznimno korisnih Googleovih opcija koja je do sada bila rezervirana samo za Googleove Pixel telefone, no ovog tjedna iz ove su kompanije objavili kako Lens postaje dostupan na svim Androidima, ali i na Appleovom iPhoneu. Ovu opciju, koja je bazirana na umjetnoj inteligenciji Google je predstavo prošle godine te je riječ vizualnoj tražilici, odnosno o alatu koji analizira sve što se prikazuje na kameri i, ovisno o tome što je prikazano, poduzima određene radnje.

Npr. ako fotografirate građevine i znamenitosti, zahvaljujući Google Lensu na ekranu vašeg telefona prikazat će se dodatne informacije o njima, ako snimate cvijet, ova će aplikacija pokazati potencijalno ime cvijeta i odmah korisnika obavijestiti gdje se nalazi najbliža cvjećarna, snimite li psa, prepoznat će pasminu, a ako snimite posjetnicu, podaci s te posjetnice (ime i prezime, telefonski broj, adresa i slično) automatski će se pohraniti u kontakte. Još jedna zgodna mogućnost ovog alata jest i povezivanje s WiFijem očitavanjem lozinke s routera.

Google Lens bit će moguće koristiti samo putem aplikacije Google Photo na Androidu i na iPhone te je prvo potrebno nadograditi Google Photo na posljednju verziju na Androidima, dok korisnici Appleovih mobilnih uređaja trebaju još malo sačekati jer ova opcija neće biti dostupna odmah, već stiže uskoro, piše Zimo.co.