Najveći prepreka brzoj obnovi znamenite pariške katedrale Notre Dame, koja je oštećena u velikom požaru u ponedjeljak navečer, mogao bi, po mišljenju stručnjaka, biti nedostatak specijalista u ovom specifičnom sektoru.

''Najveći je problem da jednostavno nedostaje velik broj zanatlija sa specifičnim znanjima, koji bi omogućili brzi tijek obnove'', rekao je Wolfgang Zehetner, predsjednik Udruge europskih restauratora katedrala za austrijski časopis Trend.

Zehetner, koji je ujedno i glavni restaurator bečke katedrale Sv. Stjepana, kazao je da od 20 stalno zaposlenih restauratora-zanatlija na glavnoj bečkoj katedrali, dvojica mogu biti „posuđena“ za obnovu Notre Dame.

''Svoje stručnjake, prije svega klesare i stolare, ponudile su i katedrale u Koelnu i Freiburgu, ali je sve to premalo da bi radovi išli željenom brzinom'', rekao je Zehetner, koji je dodao kako je stručnjaka sa specifičnim znanjima koja su povezana s jednom gotičkom katedralom, premalo, prenosi Hina.

On procjenjuje da će procjena štete trajati nekoliko tjedana, ali je nakon prvih fotografija unutrašnjosti katedrale, optimističan.

''Donji dijelovi nisu tako snažno uništeni kao što se to u noći požara moglo pretpostaviti. Najvažnije pitanje je u kojoj mjeri su oštećeni blokovi pješčenjaka kojima je katedrala sagrađena'', smatra bečki restaurator govoreći o taložnim stijenama sastavljenim od zrnaca pijeska.

On vjeruje da bi se prilikom obnove mogle ukloniti neke „greške iz prošlosti“.

''Mislim da bi se mogle vratiti glave kipova brojnih svetaca koje su odstranjene za vrijeme Francuske revolucije i sada su izložene u brojnim muzejima'', zaključuje Zehetner.

Inače, Francuska će raspisati međunarodni arhitektonski natječaj kako bi donijela odluku treba li i kako zamijeniti toranj na katedrali Notre Dame, koja je pretrpjela velika oštećenja u požaru u ponedjeljak, rekao je u srijedu premijer Edourad Philippe.