Nedostaje više od 1.000 policajaca da bi se uspješno odgovorilo migrantskoj krizi, rekao je za Glas Srpske direktor Granične policije BiH Zoran Galić te naglasio da su granični policajci svakodnevno izloženi opasnostima uslijed pojačanog migracijskog pritiska koji se proširio duž cijele granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

Naveo je kako su od početka ove godine pripadnici Granične policije spriječili 4.880 osoba da ilegalno pređu granicu, te ukazao da su intenzivirani pokušaji nezakonitih prelazaka granice ka Hrvatskoj migranata, što ne može biti riješeno postojećim kapacitetima i ljudstvom.

"Stalno smo u manjku s kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima, što dodatno otežava rad policajaca koji se nadljudskim naporima bore da adekvatno zaštitite granice", rekao je Galić.

Naveo je kako su policajci u dodiru s ilegalnim migrantima, ''među kojima ima i onih koji dolaze kao pripadnici poraženih islamističkih vojnih formacija, koji ne prezaju ni od čega'', prenijela je Srna.

"Tek na petom, šestom mjestu su oni migranti čije zemlje su zahvaćene ratom te nastoje ući u zemlje Europske unije", rekao je Galić.

Prema njegovim riječima, Granična policija ima 2.117 policijskih službenika, a, prema sistematizaciji, nedostaje 309 za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice.

"Pratimo stanje nezakonitih migracija duž cijele granice BiH, te na osnovu analize rizika preraspoređujemo policajce na dijelove granice gdje je zabilježen najveći migracijski pritisak", naglasio je Galić.

Dodao je kako su kao ispomoć angažirani i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Srpske, Agencije za istrage i zaštitu, te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.