Rusija se pridružila drugim europskim državama koje su odlučile na neki način kazniti Facebook zbog njegove poslovne politike.

Dok su druge države i EU kažnjavale Facebook s visokim novčanim kaznama, Rusija se odlučila na ponešto drugačiji pristup, piše Bug.hr.

Lokalna regulatorna agencija Roskomnadzor naime kaznila je Facebook s novčanom kaznom od 3.000 rubalja što je oko 80 konvertibilnih maraka.

Facebook je kažnjen jer ruskim vlastima nije stavio na raspolaganje informacije o lokaciji poslužitelja za pohranu osobnih podataka ruskih korisnika te društvene mreže što je bio dužan prema amandmanu na zakon koji se tiče privatnosti podataka ruskih korisnika.

Prema spomenutom amandmanu koji je stupio na snagu 1. rujna 2015. godine sve strane IT tvrtke dužne su pohranjivati podatke korisnika koji su ruski državljani na poslužiteljima koji se nalaze na ruskom tlu, piše Bug.hr.

Daljnji Facebookov otpor implementaciji ovog amandmana mogao bi rezultirati strožim kaznama, koje između ostalog mogu uključivati i zabranu Facebooka u Rusiji.