Facebook je od svojih europskih i kanadskih korisnika počeo tražiti dozvolu za korištenje sustava prepoznavanja lica kako bi ih identificirao na fotografijama i videozapisima, piše BBC. S obzirom na skandal zlouporabe osobnih podataka koji još uvijek trese Facebook, ovaj potez će zasigurno izazvati kontroverze.
 
Trojica korisnika tužila Fejs
 
"Biometrijska identifikacija i praćenje na milijardama fotografija predstavlja ozbiljnu ugrozu privatnosti korisnika", kazala je Silkie Carlo, direktorica britanske udruge za građanske slobode Big Brother Watch.
 
"Facebook sad ima dužnost pokazati da je naučio poštivati zakone, a ne da može još jače kontrolirati svoje korisnike", dodala je Carlo.

Što se tiče SAD-a, Facebook bi tamo mogao platiti milijarde dolara odštete nakon zajedničke tužbe zbog sustava prepoznavanja lica. Naime, trojica korisnika iz Illinoisa, prema odluci federalnog suda, smiju tužiti Facebook jer je tvrtka kroz sustav prepoznavanja lica prikupljala biometrijske podatke, za što im oni nisu dali dopuštenje. Riječ je o opciji "označi prijatelja" koja prepoznaje osobe na objavljenim fotografijama.
 
"Ako ste maknuli oznake s fotki, informacija o vama nema"
 
U tužbi je objašnjen proces u kojem softver pokušava prepoznati lica na postavljenim fotografijama. Za svako lice na fotografiji Facebook radi "potpis lica", odnosno matematičku reprezentaciju lica osobe na fotografiji. Ovi podaci se zatim uspoređuju s podacima koji se nalaze u arhivi kako bi se prepoznalo lice korisnika. U Facebooku tvrde - ako niste bili označeni na fotografijama ili ste maknuli oznake s njih, informacije o vama ne postoje.
 
Najpoznatija svjetska društvena mreža još se uvijek oporavlja od skandala zlouporabe osobnih podataka. Šef Facebooka Mark Zuckerberg prošlog je tjedna svjedočio u dva navrata pred američkim Kongresom.