U 2016. godini Facebook je vjerojatno bio mjesto gdje su ljudi mogli iskazati svoju depresiju, nagovjestiti suicidne misli ili uputiti poziv za pomoć. U nadi da će pomoći ovim ljudima, Facebook je uveo opciju za prevenciju samoubojstava i napravio je dostupnom širom svijeta.

Opcija je od prošle godine dostupna u Americi, Velikoj Britaniji, Australiji, a od sada i u svim zemljama svijeta. Korisnicima omogućuje da prijave prijatelja čiji statusi djeluju depresivno, što može ukazivati na potencijalno samoubojstvo.

Ako se njihov status prijavio, korisnik dobija povjerljivu poruku u kojoj se navodi da netko tko je vidio njegov post misli da trenutno prolazi kroz težak period, prenosi Klix.

Najpopularnija društvena mreža će prijavljene statuse analizirati u pokušaju da otkrije  postoji li mogućnost da ta osoba zaista izvrši samoubojstvo, a ukoliko se sumnje ispostave kao točne, onda će i adekvatno reagirati.

Nakon toga na ekranu će se pojaviti opcija u kojoj se korisnicima nudi da popričaju s bliskim osobama, pozovu specijalnu telefonsku liniju koja nudi pomoć u takvim situacijama ili da pomoć u potpunosti ignoriraju.

Potencijalni sadržaj samoubojstva može se prijaviti klikom na ovaj link iako Facebook napominje kako se prije toga treba obratiti nadležnim organima.

Opcija je razvijena u suradnji s organizacijama za mentalno zdravlje Forefront, Lifeline i Save.org.