Rukovodstvo kompanije Facebook danas je priopćilo da će imenovati formalnog zastupnika u Republici Turskoj.

U priopćenju se navodi da će imenovano pravno lice djelovati kako bi se ta društvena mreža uskladila sa zakonom kojeg je Turska uvela prošle godine.

“Donoseći ovu odluku, želimo naglasiti važnost naše platforme kao mjesta na kojem korisnici mogu ostvariti svoje pravo na slobodu izražavanja", navodi se u priopćenju kompanije iz Silikonske doline.

Zakon nalaže imenovanje pravnih predstavnika za sve društvene platforme koje dnevno ostvaruju preko milijun korisničkih pristupa.

Nove zakonske odredbe nalažu i sankcije u slučaju prestupa, uključujući novčane kazne, zabranu turskim firmama da uvrštavaju oglase s platformama i ograničenje pristupa.

Najnovija odluka Facebooka donesena je dan prije nego što bi bila izrečena zabrana oglašavanja.

Zamjenik turskog ministra prometa i infrastrukture Omer Fatih Sayan pozvao je Twitter i druge platforme da također objave planove za imenovanje predstavnika kako bi poštivati novi zakon o društvenim mrežama donesen u listopadu.

Sayan je naglasio kako bi bilo nepravedno smatrati izrečene kazne kao "intervenciju na slobodu", ističući da je suštinski cilj novog zakona da se zaštite slobode pojedinca.

"Oni (platforme društvenih medija) moraju se pridržavati zakona kao što to čine u EU", poručio je Sayan.

Pozvao je korisnike da zahtijevaju da Twitter i drugi pružatelji sličnih usluga nastave poštivati zakone u Turskoj.

"Nastavit ćemo se dizati na vlastitim krilima, štititi svoju cyber-domovinu i digitalne granice. Očekujemo podršku svih naših građana, kako za ovu borbu, tako i za lokalne prakse", naveo je Sayan.

Vlasti Turske su prošle godine izrekle kaznu od 40 milijuna turskih lira (5,43 milijuna dolara) za više društvenih medija, uključujući Facebook, Twitter i YouTube, zbog nepoštivanja zakona o društvenim mrežama.

Do sada su ruska stranica na društvenim mrežama VKontakte (VK), kao i YouTube, TikTok, Dailymotion, LinkedIn i Instagram odlučili imenovati lokalne urede u Turskoj.

Zakon nalaže kompanijama društvenih mreža da na zahtjeve i upite turske vlade u vezi s osobnim pravima i slobodama odgovaraju na turskom jeziku i u roku od 48 sati.

Platforme bi također, trebale objavljivati polugodišnja izvješća o svojim stopama odgovora na takve zahtjeve.

Zakon predviđa kazne za društvene mreže koje se ne budu pridržavale sudskih naloga za uklanjanje ilegalnih.

Usporedo s tim, kompanije za društvene medije trebaju poduzeti mjere kako bi podaci lokalnih korisnika u Turskoj bili čuvani u toj zemlji.