Dokumenti koji su procurili u javnost pokazuju da je Facebook najmanje dvije godine držao u tajnosti interne studije o štetnom utjecaju njihove aplikacije Instagram na tinejdžerke, dok su rukovoditelji Facebooka u javnosti taj problem dosljedno umanjivali i zaobilazili, prenosi danas Radio slobodna Europa.

Facebook svjestan

Instagram, platforma za razmjenu fotografija i video zapisa koja je u vlasništvu Facebooka od 2012., odgovorna je za izazivanje suicidalnih misli kod mladih korisnika, piše londonski The Times.

U fokus grupama, tinejdžerke su u Velikoj Britaniji i SAD krivile Instagram za osjećaje tjeskobe i depresije, otkrilo je interno istraživanje koje je procurilo u javnost i koje je 15. rujna prvi objavio The Wall Street Journal, ističući da je Facebook svjestan da Instagram pogoršava sliku o tijelu svakoj trećoj tinejdžerki koja koristi aplikaciju.

"Trideset dva posto tinejdžerki je reklo da su zbog Instagrama imale loš osjećaj zbog svog tijela", napisali su istraživači Facebooka u slide prezentaciji u ožujku 2020.

Među tinejdžerima koji su izvijestili o suicidalnim mislima, dodaje Times, 13 posto su bili korisnici iz Velike Britanije i šest posto iz SAD.

"usporedbe na Instagramu mogu promijeniti način na koji mlade žene vide i opisuju sebe", navedeno je u jednom slideu, dok je u drugom istaknuto da tinejdžeri krive Instagram za povećanje stope anksioznosti i depresije uz zaključak istraživača da je ta "reakcija bila dosljedna u svim grupama".

Interne studije

S druge strane, ističe Times, izvještaj o istraživanju ukazuje da je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg imao prezentaciju nalaza iz 2020., kada je u ožujku ove godine na saslušanju u Kongresu rekao da istraživanja pokazuju da korištenje aplikacija za povezivanje s drugim ljudima može imati pozitivne koristi po mentalno zdravlje.

Istraživanje o Instagramu je najdublji pogled na ono što Facebook zna o svom utjecaju na tinejdžere i njihovu mentalnu dobrobit i ujedno pokazuje da je tehnološki gigant uložio minimalne napore u rješavanje uočenih problema i da ih umanjuje u javnosti, piše The Wall Street Journal.

Facbook je posljednje tri godine provodio interne studije jer je, dodaje list, proširenje baze mladih korisnika od vitalnog značaja za godišnji prihod kompanije od više od 100 milijardi dolara.

Dokumenti o Instagramu dio su velike interne komunikacije o različitim istraživanjima koja uključuju mentalno zdravlje tinejdžera, politički diskurs i trgovinu ljudima. Više od 40 posto korisnika Instagrama ima 22 godine ili su mlađe, a oko 22 miliona tinejdžera svakodnevno se prijavljuje na Instagram u SAD – u usporedbi s pet milijuna tinejdžera koji se prijavljuju na Facebook.

Depresija

Materijali također pokazuju da tinejdžeri u prosjeku provode 50 posto više vremena na Instagramu nego na Facebooku.

Sklonost dijeljenju samo najboljih trenutaka, pritisak da izgledaju savršeno i proizvodi koji stvaraju zavisnost mogu gurnuti tinejdžere u poremećaje ishrane, manjak samopoštovanja, nezdrav osjećaj vlastitog tijela i depresiju, ukazuje interno istraživanje u ožujku 2020.

Istraživači su došli do zaključka da su neki od problema specifični za Instagram, jer je ta aplikacija veoma fokusirana na tijelo i način života, kao i da određene opcije i algoritmi mogu poslati korisnike u sadržaj koji je potencijalno štetan.

Procurili interni zaključci Facebooka ponavljaju se i u drugim brojnim studijama koje u epidemiji problema mentalnog zdravlja među mladima impliciraju društvene medije, ukazuje The Guardian.

Nemar Facebooka

Dobrotvorna organizacija Young Minds i britansko Kraljevsko društvo za javno zdravstvo su 2017. objavili istraživanje u kojem se Instagram izdvaja od drugih društvenih mreža kao najnegativniji u utjecaju na mentalno blagostanje.

Izvršna direktorica organizacije Emma Thomas rekla je da okruženje slikama "savršenog" života i naizgled savršenih tijela može imati veliki utjecaj na to kako se ljudi osjećaju u vezi s vlastitim životom i izgledom.

Druga studija otkrila je da je više od 40 posto korisnika Instagrama koji su izvijestili da se osjećaju "neprivlačno" reklo da je osjećaj počeo s korištenjem te aplikacije, dok je oko četvrtine tinejdžera koji su izjavili da se osjećaju "nedovoljno dobro" reklo da je to počelo korištenjem Instagrama.

Glasnogovornica Fondacije 5Rights, koja vodi kampanju za promjene u digitalnim uslugama kako bi bile prikladnije za djecu i mlade, objavila je da je Facebookovo interno istraživanje poražavajuća optužba zbog nemara kako se ta kompanija i generalno tehnološki sektor odnose prema djeci.

Profit

"U potrazi za profitom, ove kompanije kradu djeci vrijeme, samopoštovanje i mentalno zdravlje, a ponekad i tragično njihove živote", navodi se u saopštenju.

Facebook je odbio komentirati dokumente o njihovim studijama, premda je voditeljicaa javne politike Instagrama Karin Newton na svom blogu napisala da se "priča WSJ-a fokusirala na ograničen skup nalaza i bacila ih u negativnom svjetlu", kao i da je kompanija "uložila poseban napor da odgovori na ovo istraživanje i promijeni Instagram nabolje, prenijela je agencija Beta.