U Facebooku razmišljaju o promjenama u News Feedu i načinu na koji se prikazuju informacije korisnicima te mreže.

Trenutačno korisnicima se prvo prikazuje sadržaj koji je za njih odabrao algoritam i baziran je na njihovim interesima, povijesti surfanja i slično.

S nekoliko klikova mišem ili dodirom prsta po ekranu moguće je promijeniti te postavke i privremeno omogućiti prikazivanje najnovijeg sadržaja na Fejsu, odnosno prikaz sadržaja kronološkim redom, javlja Zimo.

Način promjene prikaza sadržaja uskoro bi na Facebooku mogao postati još jednostavniji i brži, otkrila je jedna inženjerka proučavajući kod Facebookove aplikacija za Android. U toj kompaniji razmišljaju postaviti kartice u vrhu ekrana s kojima bi se upravljalo tim postavkama.

Tri su kartice koji bi se mogle pojaviti – kartica s najvažnijim sadržajem (za čije će uređivanje, naravno, biti zadužen algoritam), kartica sa sadržajem poredanim kronološkim redoslijedom tako da se posljednje objave prikazuju na vrhu te kartica viđeno.

Tu bi se prikazivale objave koje smo već vidjeli, a koje bi nam mogle biti zanimljive ako ponovno želimo pročitati istu informaciju/vijest, pogledati nove komentare na starije objave itd. Zanimljivo, takva opcija već postoji na Facebooku i dostupna je putem adrese facebook.com/seen.

Iz TechCrunchea kontaktirali su Facebook te su im iz te kompanije poručili kako zaista riječ o opciji koju testiraju unutar kompanije te razmišljaju i o njenom testiranju među korisnicima. Ako do toga zaista dođe, ta bi promjena sučelja bila najveća promjena na News Feedu još od 2013. godine, komentirali su na TechCruncheu.

Iz Facebooka kažu kako bi dodavanje kartica na vrh News Feeda omogućilo jednostavniji pristup najnovijem i već viđenom sadržaju, no ta bi promjena mogla zadržati korisnike duže na ovoj društvenoj mreži.

Npr. kada im dosadi skrolanje sadržajem koji je za njih odabrao algoritam, jednim dodirom prsta po ekranu otvorit će se posljednje objavljen sadržaj i noviteti koje su objavili njihovih prijatelji, grupe ili stranice koje prate na Fejsu tako da bi se skrolanje po ekranu moglo nastaviti i dalje, što znači da će im se prikazivati više oglasa.